Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Vaccinationen av tonåringar närmar sig i Halland

I augusti är det dags för även 16- och 17-åringar att vaccinera sig mot covid-19. Även om Halland ser ut att ha kapaciteten för att starta tidigare än så väntas resten av landet in för att påbörja vaccinationsinsatsen samtidigt.

Länge var budskapet att bara vuxna personer ska vaccineras mot covid-19 men under sommaren kom ett nytt besked, även 16- och 17-åringar ska erbjudas vaccin. I dagsläget finns dock inga signaler om att vaccination för yngre barn än så kommer bli aktuellt berättar Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare i Region Halland.

– Äldre tonåringar är mer likställda med vuxna när det gäller att sprida smitta och allvarlig sjukdom. Dessutom finns det stor erfarenhet av vaccination av 16- och 17-åringar globalt sett, så det finns en trygghet i att vaccinet är säkert för den gruppen, säger Maria Löfgren.

Från vecka 32 kommer tonåringarna kunna vaccineras på samma sätt som vuxna, på regionens stora vaccinationscentraler eller vårdcentraler. Innan dess kommer alla få hem ett brev med information om bokning och en blankett som kräver vårdnadshavares underskrift.

LÄS MER: Då stänger Hallands vaccinationscentraler

Halland ligger i framkant – men får inte tjuvstarta

I nuläget är vaccinbokningen öppen för alla som fyllt 18 år och som HN tidigare rapporterat om är intresset för vaccin lägre bland yngre än äldre. Det finns lediga vaccinationstider i närtid men trots det kommer Halland inte dra igång vaccinationen av tonåringarna tidigare än resten av landet.

LÄS MER: Svalare intresse för vaccin i den yngre gruppen

– Det är ett nationellt beslut att man vill samordna så att starten sker gemensamt i Sverige. Då handlar det om att man vill se att övriga grupper erbjudits vaccination innan detta drar igång eftersom äldre fortsatt är prioriterade, säger Maria Löfgren.

Hade Halland egentligen kunnat öppna bokningen för den här gruppen tidigare än så?

– Det beror lite på hur kommande veckorna ser ut gällande intresset hos gruppen som är 18-plus. Som det ser ut i dagsläget finns det lediga tider för dem som ännu inte bokat. Vi hoppas och förväntar oss att den gruppen kommer fortsätta boka in sig tills tiderna fylls. Skulle intresset avta skulle vi i praktiken kunnat börja tidigare men min förhoppning är att vi kan fylla tiderna med de som är prioriterade just nu.

Ungefär 75 procent av den vuxna befolkningen i Halland har vaccinerats med en första dos och 45 procent har även fått sin andra dos. I landet som helhet har drygt 70 procent av alla vuxna fått en första dos.