Sjukhuschef Carolina Samuelsson berättar att det varit mycket diskussioner inför vaccinationen av sjukhuspersonal. Till skillnad från på sjukhus i Västra Götalandsregionen kommer inte sjukhusledningen att prioriteras. ”Själv räknar jag med att få mitt vaccin först i den sista fasen”, säger hon.
Sjukhuschef Carolina Samuelsson berättar att det varit mycket diskussioner inför vaccinationen av sjukhuspersonal. Till skillnad från på sjukhus i Västra Götalandsregionen kommer inte sjukhusledningen att prioriteras. ”Själv räknar jag med att få mitt vaccin först i den sista fasen”, säger hon. Bild: Johan Nilsson/TT och Region Halland

Vaccination av sjukhuspersonal har blivit en het fråga

Cirka 400 medarbetare på Hallands sjukhus kommer de närmaste dagarna att få sin första dos covidvaccin. Men vaccinationen upplevs som känslig både gentemot andra prioriterade grupper och internt på sjukhuset.
– Jag hoppas på en förståelse hos både vår egen personal och hos hallänningarna, säger sjukhuschef Carolina Samuelsson.

ANNONS
|

Redan när Folkhälsomyndigheten presenterade turordningen för covidvaccination i Sverige uppstod en diskussion kring om inte vårdpersonal inom exempelvis intensiv- och akutsjukvård borde stå med i första ledet, tillsammans med personal inom äldreomsorgen.

I början av januari svängde så Folkhälsomyndigheten och öppnade upp för att tidigarelägga vaccineringen av viktiga personalgrupper på sjukhusen. I förra veckan inleddes vaccinationen på sjukhus i Västra Götalandsregionen och Stockholm, medan Halland har avvaktat.

Sjukhuschef Carolina Samuelsson förklarar hur tankarna gått:

– Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning bygger ju på det synsätt som vi alltid har inom svensk vård - att den som har störst behov ska få hjälp först. Ska då en frisk 34-årig sjuksköterska gå före en multisjuk äldre person? Samtidigt befinner sig nu vården på bristningsgränsen och vi kan inte rädda liv om det inte finns personal som kan göra jobbet.

ANNONS

Sjuksköterskor prioriteras

Beslut är nu fattat om att det redan denna vecka avsätts 400 vaccindoser till medarbetare på akutsjukhusen i Halmstad och Varberg, med förhoppning om att därefter kunna skala upp vaccinationen av vårdnära personal ganska snabbt.

– Dessa doser är de första Halland får från Moderna. Eftersom det är en liten leverans så kommer fokus ligga på att stärka regionens förmåga att ge akut och livsuppehållande vård. Både inom intensivvården och epidemivården är vi nu väldigt, väldigt sårbara, säger Carolina Samuelsson.

Det som skapat diskussioner internt på sjukhusen är att det inom vissa verksamheter främst är sjuksköterskor som kommer att erbjudas de första vaccindoserna.

– Det handlar inte om att vi nedvärderar någon profession, utan om att använda de allra första doserna för att så snabbt som möjligt bli mindre sårbara. Vi behöver bli mer uthålliga jämfört med det pressade läge som vi nu haft under lång tid. Lyckas vi med det så gagnas alla. På de kliniker som upprätthåller och utökar intensivvården vaccineras alla vårdnära yrkesgrupper; undersköterskor, läkare och sjuksköterskor, säger Carolina Samuelsson.

LÄS MER:Nio av tio hallänningar vill vaccinera sig

Sjukhusledningen inte prioriterad

Även inom Västra Götalandsregionen har det funnits synpunkter på vilka som vaccineras på sjukhusen. På Norra Älvsborgs länssjukhus och Uddevalla sjukhus har exempelvis sjukhusledningen varit högt prioriterad, med motiveringen att de behöver kunna fatta snabba beslut. Så resonerar man inte i Halland.

ANNONS

– Nej, det är inte högsta ledningen som upprätthåller akut eller livsuppehållande vård dygnet runt. Däremot finns det vissa verksamhetsnära chefer som verkligen är centrala och de vårdnära medarbetarna är exponerade på ett helt annat sätt. Själv räknar jag med att få mitt vaccin först i den sista fasen, säger Carolina Samuelsson.

LÄS MER:Minskade vaccinleveranser ställer till det för regionen

ANNONS