Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Vaccin fortfarande effektivaste verktyget

Under tisdagen presenterade statsminister Magdalena Andersson en rad nya åtgärder för att bromsa smittspridningen. Men budskapet är fortfarande att vaccinering är det viktigaste verktyget.

Smittoläget i Halland ligger fortfarande på låga nivåer jämfört med hur det har sett ut tidigare. Sedan i torsdags har 362 nya fall registrerats i länet.

– De senaste två veckorna har vi inte sett någon procentuell ökning av positiva tester. Däremot testar vi betydligt fler nu när även vaccinerade med symptom ska testa sig, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

Under tisdagen upptäcktes också ytterligare ett misstänkt fall av den nya virusmutationen omikron i Halland. Fallet ska vara kopplat till en resa.

– Vi förväntar oss att det kan komma ytterligare fler fall och vi följer samma rutiner för smittspårning som tidigare, säger Johanna Wiechel-Steier.

Under måndagen tog Region Halland själva över ansvaret för självprovtagningen för covid-19. Sammanlagt lämnades det in 2 100 tester under dagen i lådorna som är placerade utanför vårdcentraler i länet.

– Måndagar är alltid den dag som det är högst tryck på självprovtagningen. Även förra måndagen låg vi på 2 100 test. Samtidigt är det förkylningstider nu vilket också gör att det är fler som testar sig, säger Charlotte Tavelin kommunikationsstrateg på Region Halland.

Nya pandemiåtgärder presenterades av regeringen

Samtidigt som läget inte har sett ut att förvärras i Halland så meddelade statsminister Magdalena Andersson, på en pressträff under eftermiddagen, att det nu kommer att införas mer åtgärder för att fortsätta hålla nere smittspridningen. Samtidigt betonades det att vaccinering fortfarande är det bästa verktyget. Ett budskap som delas även av regionen.

– Vi får titta på vad steg ett innebär för oss även om det inte känns som något nytt. Vi ser precis som de sa på pressträffen att vaccinet är det enskilt viktigaste verktyget vi har och det är de vi fokuserar på nu, säger Johanna Wiechel-Steier.

LÄS MER: Magdalena Andersson håller pressträff om pandemiläget

Rekommendationer från och med den 8 december

* Alla och envar att hålla avstånd till andra människor i offentliga miljöer, särskilt inomhus.

Folkhälsomyndigheten beslutar även att rekommendera alla vuxna att:

* Om möjligt undvika trängsel i kollektivtrafik genom att välja att resa andra tider än i rusningstrafik eller använda andra färdsätt, som till exempel att gå, cykla eller åka bil.

* Använda munskydd i kollektivtrafiken om det inte går att undvika trängsel.

Folkhälsomyndigheten beslutar vidare att rekommendera arbetsgivare att:

* Underlätta för anställda att vaccinera sig samt informera om vikten av att stanna hemma när man får symtom.

* Göra det möjligt för anställda att hålla avstånd till varandra till exempel på möten, i fikarum och omklädningsrum. Undvika större samlingar inomhus med många deltagare.

* Göra det möjligt för anställda att i viss utsträckning arbeta hemifrån när arbetet så tillåter.