Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Vårdprogram är på gång i Halland

Snabbare diagnos och bättre omhändertagande. Det är målen när Region Halland skapar ett regionalt vårdprogram för endometriosvården.

Runt 7000 halländskor beräknas leva med endometrios. För några hundra av dem är symptomen så svåra att både arbetsförmågan och livskvaliteten blir rejält nedsatt.

I snitt dröjer det sju år från de första symptomen tills man får rätt diagnos och under den tiden får många kvinnor höra att deras smärta är normal. Feldiagnoser som IBS/irriterad tarm, allergier, PMS och psykisk ohälsa är vanliga.

Detta konstaterar Region Halland i en rapport, där man samtidigt berättar vad som görs för endometriospatienterna i vår del av landet. Sedan något år tillbaka finns särskilda team på sjukhusen i Varberg och Halmstad som tar hand om de svårast drabbade, ett tjugotal kvinnor.

Nu håller också ett regionalt vårdprogram på att tas fram. En projektledare har anställts för att arbeta med att förbättra förlossningsvården och kvinnors hälsa. Projektledaren kommer tillsammans med förvaltningarna att arbeta fram vårdprogrammet och det beräknas vara klart juni 2017.

Utgångspunkten är att skapa en bra organisation för endometriosvården. En viktig del i det blir att hitta arbetssätt som ger kvinnorna rätt diagnos snabbare.

Hallandssjukhusen ska också utveckla det samarbete man har påbörjat med andra landsting och regioner i närheten enligt de nationella riktlinjerna för endometriosvård som Socialstyrelsen ska lägga fram inom ett par år.