Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I Västra Götelandsregionen för personal som vårdar inneliggande covid-19-patienter 500 kronor extra per arbetspass under perioden 1 april till 30 juni. Något som vårdpersonalen i Halland också vill ha. Bild: Adam Ihse/TT
I Västra Götelandsregionen för personal som vårdar inneliggande covid-19-patienter 500 kronor extra per arbetspass under perioden 1 april till 30 juni. Något som vårdpersonalen i Halland också vill ha. Bild: Adam Ihse/TT

Vårdpersonal kräver risktillägg för vård av coronapatienter

Vårdpersonal på Varbergs sjukhus kräver likadana villkor som Västra Götalandsregionen där den som vårdar covid-19-patienter får 500 kronor extra per arbetspass.

Drygt hundra medarbetare har skrivit under den namninsamling som nyligen skickades till politikerna i Region Halland. Personalen arbetar på intensivvårdsavdelningen och epidemiavdelningarna på Hallands sjukhus i Varberg och vårdar dagligen coronasmittade patienter.

I Västra Götaland får vårdpersonal ett coronatillägg på 500 kronor per pass för medarbetare som vårdar inneliggande patienter. Vårdpersonalen på Region Hallands sjukhus vill ha samma villkor.

Mikaela Waltersson (M) lyssnade på facken

Under torsdagen diskuterades det och en rad andra frågor under ett samverkansmöte där fackförbunden, Mikaela Waltersson (M) och Liselotte Bensköld Olsson (S) deltog.

– Vi hade ett förutsättningslöst samtal och ett bra samtal där vi lyssnade in fackförbunden, säger Mikaela Waltersson, regionstyrelsens ordförande.

Mikaela Waltersson (M) Bild: Roger Larsson
Mikaela Waltersson (M) Bild: Roger Larsson

Förutom frågan som aktualiserats av att Västra Götalandsregionen för ett par veckor sedan gjorde satsningen på sin personal talade de om lokaler, renoveringsbehov, nuvarande coronasituation, provtagning och ändrade reserestriktioner.

– Vi tänker både här och nu och framtid. Det kan komma nya pandemier framöver och vi vet inte hur länge det här pågår. Det är ingen enkel fråga, säger Mikaela Waltersson.

Första gången

Det var första gången både Mikaela Waltersson och Liselotte Bensköld Olsson träffade facken på det här viset och tanken är att de ska träffas igen. Några löften eller besked har inte getts utan politikerna ska nu diskutera önskemålen med sina partikamrater och samtalen kommer att fortsätta framöver.

– Om det är något jag har lärt mig så är det att man inte ska förhasta sig i sådana här frågor.

Lennart Johansson, ordförande för fackförbundet Vision för Region Halland, var nöjd efter mötet.

– Det är positivt att få föra samtal direkt med politiken, säger han.

Stor vårdskuld

Även om inget konkret kom fram av mötet så lyfter han upp behovet av att få till ett långsiktigt tänkande. Några saker han nämner är vårdskulden och huruvida de har personal nog inom vården. Det kommer att krävas epidemiavdelningar även i höst.

– Kanske skulle man avsätta pengar i en viss pott. På vissa ställen behöver det genomföras kompetensförhöjning till exempel. Då kan pengarna gå till att utbilda personalen.

Huruvida vårdpersonalen borde kompenseras med tillägg för att vårda covid-patienter är han inte helt övertygad.

– Pengar är bra men lika viktigt är det med en dräglig arbetsmiljö både nu och framöver.

Görel Stoltz, ordförande Kommunal sektion Varberg-Regionen, anser att frågan om ersättning är problematisk.

– Men vi tycker att personalen borde uppmuntras på något sätt inför sommaren med anledning av covid-19-situationen, säger hon.