Region Halland delade ut skyddsmaterial till kommunerna som inte var godkänd i använda när man jobbade med smittorisk.
All vårdpersonal i de halländska kommunerna har jobbat med de aktuella visiren under hela pandemin. Bild: Annika Karlbom

Vårdpersonal har jobbat med icke godkänd skyddsutrustning sedan i mars

Under hela pandemin har all omvårdnadspersonal i Halland jobbat med icke godkända visir. Nu har regionen blivit tvingade att återkalla visiren och köpa in nya för en kostnad på över en miljon.

ANNONS
|

Under hela den pågående pandemin har det varit Region Hallands ansvar att förse länets kommuner med skyddsmaterial för arbetet med covid-19-patienter. När pandemin startade hade Region Halland ett stort antal skyddsvisir i lager som de fördelade ut till alla kommuner i Halland. Visir som de garanterade kommunerna var godkända för arbete med covid-19 patienter.

Det hela uppdagades när Arbetsmiljöverket gjorde inspektioner på ett boende i Laholm och ett boende i Halmstad. När inspektörerna upptäckte att de som arbetade på boendet var utrustade med visiren Cetro 2019 utfärdade man ett omedelbart förbud mot att använda dem. Ett överträdande av detta förbud skulle rendera ett vite om 200 000 kronor vid varje tillfälle de använts. Charlotte Nilsson-Bibin är vikarierande kommunikationschef på Region Halland.

ANNONS

– Tillverkaren av visiren var i kontakt med arbetsmiljöverket i april som då sa att de var godkända, säger hon.

Magnus Henriksson är inspektör på Arbetsmiljöverket och den som upptäckte att de otillåtna visiren användes på boendet i Halmstad. Han säger att om en produkt fått godkänt av dem får de ett skriftligt intyg på godkännandet.

– Om det funnits något godkännande hade det funnit ett skriftligt intyg. Dessa visir är bara enklare stänkskydd som aldrig varit godkända för arbete där det förekommer risk för smitta, säger han.

Kommunerna har litat på regionen

Charlotte Nilsson-Bibin återkommer senare i ett svar på e-post där hon säger att de återkallade visiren nu ska genomgå ett nytt test för att se om de kan få en högre säkerhetsklassning. Om det skulle få de kommer de fördela dem ut i verksamheten igen vid behov. Något som Magnus Henriksson säger inte heller är tillåtet.

– Om visiren skulle få ett godkännande nu så gäller det bara de visir som tillverkas efteråt med godkänd märkning eller att man skickar tillbaka alla visir till tillverkaren och de märks om där, säger han.

Halland Nyheter har varit i kontakt med ansvariga i Falkenberg, Varberg och Kungsbacka som säger att de har blivit försäkrade av regionen att visiren var godkända trots att de saknat märkning och eftersom det är regionen som har varit ansvarig för att förse kommunerna med godkänt material så har man litat på vad regionen har sagt. Ulrika Ström är ansvarig för sjukvårdsmaterial i Kungsbacka kommun.

ANNONS

– Vi kommer inte använda dessa visir igen även om vi skulle få de skickade till oss av regionen, säger hon.

Anja Sennerstedt Arvidson är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Falkenbergs kommun säger att de har haft ett bra samarbete med regionen under hela pandemin och alltid fått de skyddsmaterial de behövt levererat till. Hon vill inte svara på frågan om de skulle använda dessa visir igen om de fick de av regionen.

– Det skulle behövas tas upp på diskussion på chefsnivå i så fall, säger hon.

ANNONS