Bilden visar inte patienten i texten.
Bilden visar inte patienten i texten. Bild: Nettan Kock

Vårdpersonal covid-sjuk - patienter kan ha smittats

Vårdpersonal är smittad med covid-19. En orolig patient berättar att hen blev kontaktad efter sin sjukhusvistelse på avdelning 4A och uppmanades vara uppmärksam på symptom.

ANNONS
LocationVarberg||

Patienten vårdades några dagar på medicinavdelningen 4A i Varberg. Hen berättar att på samma avdelning var det tre salar för covid-patienter och personalen bar skyddsutrustning medan de var där inne.

– I övrigt arbetade de med andra icke covidsjuka patienter.

Blev uppringd - fick oroande besked

Dagen efter patienten kommit hem igen hade enhetschefen för medicinavdelningen ringt och talat in ett meddelande på telefonen. Personal på avdelningen hade bekräftats smittade av coronaviruset och det kunde vara så att hen träffat dem där.

– Jag uppmanas nu vara extra uppmärksam på symptom, hålla avstånd och inte träffa 70-plussare.

Patienten som själv befinner sig i riskgrupp känner sig väldigt orolig för att ha blivit smittad och ifrågasätter varför de covidsjuka inte har en egen avdelning med egen personal.

ANNONS

Enhetschefen bekräftar att ”några enstaka medarbetare” är sjukskrivna för covid-19. Några är dessutom hemma för att de har anhöriga som är smittade. Från sjukhusets sida poängterar de att det inte går att säga var medarbetarna har blivit smittade.

Arne Kötz, verksamhetschef.
Arne Kötz, verksamhetschef.

Enligt Arne Kötz, verksamhetschef för klinisk mikrobiologi och vårdhygien inom Region Halland, rör det sig inte om någon smittspridning.

– Vi ser att smittan ökar i samhället och även personal insjuknar. När det händer får vi smittspåra någon dag tillbaka, säger han.

Behövs inte egen avdelning

Han har inte fått höra någon siffra på hur många medarbetare det rör sig om som är smittade men några avdelningar är drabbade. På frågan om varför inte de covid-sjuka vårdas på en egen avdelning svarar han att de inte ser någon smitta från patient till patient.

– De behöver inte ha en egen avdelning för vi vet hur vi hindrar smittan från att spridas, säger han.

Personal testas vid symptom men det finns inte kapacitet att testa all personal inför varje arbetspass. Personal utan symptom testas inte utom vid smittspårning och att något extraordinär händelse skett.

När det gäller vilka patienter som ska kontaktas som varit i kontakt med smittad personal görs en bedömning. Alla patienter som legat på avdelningen kontaktas inte per automatik. Hur många patienter som kontaktats i detta fall har Arne Kötz inte heller fått någon uppgift om.

ANNONS
ANNONS