Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Vårdkatten Kajsa blir Årets lussekatt

Konkurrensen har varit stentuff med över 300 deltagare. Men nu är vinnaren korad. Årets lussekatt 2020 är vårdkatten Kajsa, från avdelningen Tallen på Ätranhemmet.
— Det här blir vi jätteglada för! Speciellt i dessa tider, säger Sanna Lindgren, som arbetar på boendet.

Lussekatten Kajsa är elva år gammal. Och att hon skulle bli vårdkatt var inte helt självklart, eftersom det finns tydliga restriktioner om hygien och allergier på boendet.

— Hon är en katt från byn och en boende hade börjat mata henne när han bodde på nedervåningen. Han vägrade flytta upp till Tallen om han inte fick ta med sig katten, och när han gick bort fick katten bo kvar, förklarar Sanna Lindgren, som nominerade Kajsa till årets tävling.

”Hon är en av oss”

Nu har Kajsa varit vårdkatt i ett par år och enligt arbetsbeskrivningen verkar det inte vara något vidare tufft jobb. Kajsa går runt på avdelningen och håller boende och personal sällskap. Hon blir matad, har kattlåda och vistas utomhus emellanåt.

— Hon är en lugn och trygg katt och hon har sina favoritfåtöljer här. Många boende här har haft djur hemma, så hon är väldigt uppskattad, säger Sanna Lindgren och fortsätter:

— Djur gör så stor skillnad, speciellt nu när vi inte kunnat ha besökare. Hon betyder så otroligt mycket och vi är glada för att hon får bo kvar. Vi sköter om henne mer eller mindre allihop och det rullar på bra - hon är en av oss.

Hur känns det att Kajsa blivit Årets lussekatt 2020?

— Det blir vi jätteglada för! Speciellt i dessa tider. Det har varit ett speciellt år för de som bor här och de var lyckliga bara över att hon kom med i omröstningen. Det här får vi fira med Kajsa på något vis, avslutar Sanna Lindgren.