”Våga prata med ungdomarna om hur de har det”

Att ens barn missköter skolan eller börjar isolera sig är varningstecken, enligt Elisabeth Raine, psykiatriker.

ANNONS
|

– De är inte ute med kompisar som förut och man märker att de lägger av i vid bemärkelse. De kan vara irriterade snarare än att gråta. Att skilja dessa tecken från vanligt tonårsbeteende är inte helt enkelt.

Läs också:Självmorden ökar efter lång nedgång

Elisabeth Raine arbetar på Ungdomspsykiatriska mottagningen i Halmstad, som varje år får 300 nybesök från unga som mår dåligt.

Många ungdomar berättar att de har svårt att hitta sin plats i livet, att de känner sig misslyckade och saknar visioner. Utan jobb, pengar och egen bostad så känns framtiden mörk.

– Vi måste förmedla till våra ungdomar att även om man inte är världsbäst och världsvackrast så har man en plats i livet och man har en chans att få det bra. Vi pratar ofta om att små barn ska känna sig älskade, men det behovet slutar inte för att man blir vuxen.

ANNONS

Hon uppmanar också föräldrar att inte göra stor dramatik av att ens barn berättar om att det mår dåligt.

– Som vuxen ska man försöka att inte gå i taket, utan att hålla sig stadig, våga prata med ungdomarna om hur de har det, hur de ser på nuet och framtiden.

– Även när mörkret tagit över går det att vända med medicinering och terapi. De flesta av våra ungdomar hittar ganska snart tillbaka till livsglädje och förtröstan, och kan ta verkligheten på ett annat sätt, säger Elisabeth Raine.

ANNONS