Värmebölja på äldreboende kan bli utmanande för kommuner

SMHI varnar för höga temperaturer i veckan och en ihållande värmebölja kan vara utmanande rent fysiskt för äldre personer med underliggande sjukdomar. Folkhälsomyndigheten har gått ut med råd i hur kommuner ska agera med anledning av den pågående pandemin.

ANNONS
|

Under den rekordvarma sommaren 2018 ökade dödligheten med 700 fall enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. Nu tittar socialförvaltningen i Falkenbergs kommun på bra lösningar för att kyla ner de tio särskilda boenden som finns i kommunen.

– I samband med att vi satte in portabla luftkonditioneringsanordningar 2018 så gjordes efterforskningar som visade att det var säkert ur smittspridningssynpunkt att använda dessa anläggningar. I dagens situation med covid-19 vill vi ta ett extra varv kring detta för att ännu en gång säkerställa att så inte är fallet med hänsyn till vår personal och våra brukare, säger Johan Klingborg, tillförordnad socialchef i Falkenbergs kommun.

ANNONS

Falkenbergs kommun vill hitta rätt kylsystem

Nu har kommunen ställt frågan till Folkhälsomyndigheten om kylsystem som kopplas till uteluft är ett bra alternativ i smittskyddssynpunkt. Men än så länge har myndigheten inte gett någon svar. Tidigare har kommunen gjort efterforskningar på vattenburna kylsystem, som dock inte är ett bra alternativ för att förhindra smittspridning. Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska kommuner och privata vårdgivare överväga att installera kylsystem och luftkonditionering där sårbara grupper bor och vistas. På grund av smittorisken bör fläktar undvikas i gemensamma utrymmen.

Hur förbereder sig Varbergs kommun på en eventuell värmebölja?

– När det är risk för värme handlar det om fläktar. Till exempel och vi har köpt in fläktar för sommaren, säger Josefin Alström, som är avdelningschef för Varbergs omsorg.

Men Folkhälsomyndigheten avråder från att använda fläktar i gemensamma utrymmen?

– Vi kan inte använda dem hur som helst men i vissa verksamheter kan de användas. Det är inte optimalt att använda fläkt på ett äldreboende där smittan redan finns till exempel.

Har ni förberett er på något annat vis?

– Vi befinner oss i stabsmöte och har flera möten i veckan. Varje verksamhet har olika förutsättningar, hinder och möjligheter, säger Alström och tillägger:

– Personalen gör ett gott jobb trots att arbetsmiljön är påfrestande.

ANNONS

Läs mer: Värmevåg utmanar coronapressad äldrevård

Råd från Folkhälsomyndigheten:

Äldre och personer med bakomliggande sjukdomar är riskgrupper för både värmestress och covid-19.

Var försiktig så att du inte misstar hypertermi för feber. Se till att personen som uppvisar sådana symtom vilar i en sval miljö och dricker vatten. Om kroppstemperaturen förblir hög efter 30 minuter är det förmodligen feber. Om kroppstemperaturen sjunker och personen mår bättre är orsaken troligen värmestress.

Håll avstånd men undvik social isolering. Vid värmebölja är det viktigt att vara uppmärksam på symtom för värmestress. Samtidigt behöver fysiska kontakter begränsas för att minska smittspridning.

Utomhusvistelse är bra, men vistas i skuggan. Under en värmebölja kan det bli betydligt varmare inomhus än utomhus. I byggnader och bebyggelse kan värmen stanna kvar en tid efter att utomhustemperaturen har gått ner. Även smittrisken är betydligt mindre utomhus.

Ordna en sval miljö. Det är viktigt att vistas på bostadens svalaste plats och/eller att få minst 2–3 timmar i ordentlig svalka dagligen. Detta gäller särskilt riskgrupper. Samtidigt behöver råden följas om att hålla avstånd till varandra för att minska smittspridningen.

Denna sommar är det extra viktigt att förbereda bostäder och boenden med åtgärder som kan minska värmen inomhus, exempelvis med markiser, solskärmar, persienner och anpassad ventilation och vädring. Överväg att installera kylsystem och luftkonditionering där sårbara grupper bor och vistas. På grund av smittrisken bör fläktar undvikas i gemensamma utrymmen.

ANNONS