Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Utsatt för rasistpåhopp – under volleybollmatch

Rasism har hittat in även till volleybollen. Under en match i Ängelholm skrek personer i publiken ”sushi” till Hylte/Halmstads Katarina Tran - som dock svarade upp.

Det var i lördagens division 1-möte i Kungsgårdshallen, där Hylte/Halmstads B-lag mötte Engelholms dito, som det inträffade.

– I sista setet hörde jag att de ville att vi skulle missa. Och det är inte så vanligt för volleybollsupportrar håller sig oftast för sig själva. Och det var inte bara riktat till mig. Men så fort jag skulle serva så var det inte bara att jag skulle missa utan de ville gärna särskilja mig från mina lagkamrater, berättar Katarina Tran, 24.

Ordet de skrek var ”sushi”.

– Det är inte första gången, men det var första gången på volleybollplanen. Men jag tänkte att det är bara att skaka av sig. 

I matchens sista boll, när vänsterspikern skulle serva, skreks dock samma tillmäle igen. Då brast det för Tran. Efter att ha missat serven valde hon att konfrontera de tre unga männen.

– Förlusten glömde jag direkt för jag var så förbannad. Och då såg jag att killarna var på väg ut så jag sprang dit. Den ene killen verkade skämmas så mycket att han ville gå, den andre gömde sig bakom den tredje så jag frågade honom, ganska aggressivt, om han hade några problem med mig. 

Den unge mannen nekade då till att ha skrikit något rasistiskt. Katarina fick inte så mycket mer respons men tyckte att hon hade markerat och tänkte lämna trion. 

– Men så fort han vänder sig om så viskar han samma ord som han skrek på planen. Då blev jag jättearg och sa att ni är också en minoritetsgrupp, vi borde ställa upp för varandra, berättar Katarina, som får anstränga sig för att hålla tårarna borta, men som i dag är nöjd över att hon reagerade då hon ”växt upp med så mycket sån skit och bara låtit det gå förbi”.

Några i hallen hörde och såg konfrontationen men ingen agerade och varken publik, spelare eller domare verkar ha hört glåporden.

– Till skillnad från andra division 1-matcher är det väldigt mycket musik, speaker, och ljud i hallen. Men när jag sitter i en publik och någon skriker dumma saker så lägger i alla fall jag märke till det. Men samtidigt, om ingen har hört något kan jag inte lägga skuld på någon.
Kommer det här påverka ditt framtida volleybollspel?

– Inte med tanke på det stöd jag har fått från både Hylte/Halmstad, EVS och Svenska Volleybollförbundet. Och jag har spelat volleyboll jättelänge och det här var första gången något sådant inträffat.

Vad vill du framföra till dem som skrek åt dig?

– Varför hata nära man kan älska. Behandla andra som man vill behandlad själv, tycker Katarina som även skrivit ett långt Facebook-inlägg om det inträffade.


Hylte/Halmstads ordförande Leif Nilsson (med ryggen mot kameran) beklagar det som hänt.

– Det är aldrig roligt när sådant här händer. Tyvärr kan vi väl inte påverka det jättemycket men förbundet har varit i kontakt med oss och ser allvarligt på det inträffade, säger Nilsson som under sin många år inom sporten aldrig varit med om något liknande.

– Jag har försökt dra mig till minnes, men kan inte komma på något. Vi har varit väldigt förskonade inom volleybollen och jag hoppas att det var en engångsföreteelse. 

Det hoppas även Engelholms sportchef Fredrik Tågsjö.

– Vi har fri entré och det är tre invandrarkillar som gått in för att värma sig. De har ingen koppling alls till klubben. Det som hände är långt från våra värderingar och vi har framfört en officiell ursäkt till Katarina. Sen var det olyckligt att ingen uppmärksammade det under matchen för då hade vi kunnat agera direkt, säger Tågsjö som meddelar att klubben kommer att vara mer uppmärksam framledes.