Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nästintill hela våren har präglats av kyligt och regnigt väder. Till helgen väntas dock sommarvärmen vara framme i Halland. Bild: Linus Valberg/Arkivbild
Nästintill hela våren har präglats av kyligt och regnigt väder. Till helgen väntas dock sommarvärmen vara framme i Halland. Bild: Linus Valberg/Arkivbild

Ut med den kalla våren – in med sommaren

Årets vårsäsong har nästan enbart bjudit på kyla och regn. Men till helgen tycks sommarvädret äntligen vara framme.

Många har förtvivlat väntat på varmare väder under våren, och än har känslan av att det närmar sig sommar inte hittat fram.

Men till helgen tycks det bli ändring på den saken.

– Natten till lördag växer ett högtryck fram så varmare luft är på väg över Halland, runt 20 grader. Det blir en del stackmoln men det ska ändå vara soligt. Dessutom ingen nederbörd och bara svaga vindar, säger Lisa Frost, SMHI-meteorolog.

Trenden tycks även fortsätta nästa vecka.

– Det ska vara fortsatt högtryck. Möjligtvis någon mindre skur men annars tidvis soligt och grader runt 20. Det ser lovande ut helt enkelt.

– Vi går snart in i juni och det är naturligt att vi går in i en period med mer normala sommartemperaturer. Däremot kan det återigen bli något mer ostadigt nästa helg.

Många med stora uteserveringar

En bransch som kan tänkas ha lidit av att det varma vårvädret har uteblivit är krogverksamheten.

– Vi vet inte riktigt hur det har påverkat då vi samtidigt haft en pandemi. Men det är alltid bättre med bra väder, säger Peter Hammarström, krögare på Harrys i Falkenberg.

– Vi har tur att vi har stort inomhus, men många av Falkenbergskrogarna har stora uteserveringar och vill givetvis kunna använda dem. Så generellt sett är det viktigt med bra väder.

Kommer explodera

Lantbrukaren Mikael Jidenholm, som driver Ugglarps Grönt, är ständigt beroende av vädret.

– Det finns positiva och negativa grejer med den kalla våren. Vi har en fruktodling som blommar för fullt. Däremot är grönsakerna och potatisen några veckor försenade, men vi är väl inte jättedrabbade. Det har samtidigt gjort att vi har haft väldigt få insekter.

Han fortsätter:

– Men det är mentalt bättre och trevligare med bra väder. Och får odlingen lite värme nu kommer skörden explodera. När det gäller försäljningen är det bra med ett varierande väder.

Vill ha ”mittemellan-väder”

Den säsongsbaserade sporthandeln verkar inte ha störts särskilt mycket av den kalla våren.

– Vi gillar alla typer av väder, men vill ha tydliga säsonger. Så kommer det bra väder nu kommer försäljningen öka, men dåligt väder kan också vara bra ibland, menar Jonathan Lindberg, delägare av Team Sportia Varberg.

– 2018 när det var olidligt varmt orkade folk inte ta sig för någonting. Då köpte inga nya löparskor och träningsgrejer, så mittemellan-väder är väl bäst.