Efter att mannens urinblåsetumör väl upptäcktes har han fått vård på Hallands sjukhus.
Efter att mannens urinblåsetumör väl upptäcktes har han fått vård på Hallands sjukhus. Bild: Håkan Johansson

Upptäckt av tumör försenades - vården anmäls

Mannen hade en tumör i urinblåsan men det upptäcktes först elva månader efter att han sökt vård på vårdcentralen. Närsjukvården har anmält händelsen enligt lex Maria.

ANNONS
LocationVarberg||

Patienten sökte vård på en vårdcentral i Varbergs kommun efter att han sett blod i sitt urin när han kissat. Han undersöktes omgående av läkare men ingen adekvat utredning startades.

– En sådan utredning ska göras utifrån vissa kriterier där ålder är en parameter, säger Line Sjöström, chefsläkare för Närsjukvården Halland.

Tumör i urinblåsan

Patienten sökte elva månader senare vård på nytt på grund av att blödningarna hade fortsatt. Då startades en utredning men remiss till urologen blev fördröjd och skickades först efter att röntgenundersökningen gjorts. Vid undersökningen konstaterades att patienten hade en tumör i urinblåsan.

– Patienten är nu omhändertagen och får behandling för sin urinblåsetumör vid Hallands sjukhus, säger Line Sjöström, chefsläkare för Närsjukvården Halland.

ANNONS
Line Sjöström, chefläkare Närsjukvården Halland.
Line Sjöström, chefläkare Närsjukvården Halland. Bild: Privat

Händelsen har utretts och vårdcentralen har vidtagit flera åtgärder med anledning av det som hänt. Utbildningsinsatserna har ökat gällande cancerutredning för både läkare och annan personal. Dessutom har de säkerställt att regelbunden återkoppling och dialog förs kring cancerdiagnoser för att stärka det regelbundna lärandet och erfarenhetsåterföringen.

– Genom de åtgärder som vidtagits minskar risken för att något liknande kan hända igen. Det är ett ständigt arbete, säger Line Sjöström.

En lex Maria-anmälan har gjorts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

ANNONS