Varbergs hamn.
Varbergs hamn. Bild: Annika Karlbom

Undersökning visar: Lågt förtroende för Hallands Hamnars högsta ledning

En färsk medarbetarundersökning visar att det inte står rätt till med arbetsklimatet i hamnarna. Resultatet visar att ledningen borde agera på flera punkter som rör motivation och styrning.

ANNONS
|

Den senaste medarbetarundersökningen visar på ett missnöje bland medarbetarna i Hallands Hamnar AB. Framför allt brister förtroendet för högsta ledningen, i hur mål utvärderas och följs upp samt i frågan om utvecklingsmöjligheter. Det var också få som skulle rekommendera arbetsplatsen till en vän. Maxpoängen på den sistnämnda frågan var 100 och lägsta poäng minus 100. Hamnbolaget fick minus 40.

En av flera kommentarer till missnöjet är att ”det inte finns något samarbete mellan civilklädd personal och kollektivet”. Hur ska det bli bättre?

– Vi chefer måste ställa följdfrågor på hur de vill att vi ska samarbeta. Vi måste ha förståelse för varandras uppdrag eftersom vi är beroende av varandra. Det är två kulturer som ska föras ihop till ett bolag och det är en utmaning, säger Solweig Hagselius, hamnbolagets personalchef.

ANNONS

Lågt deltagande från Varbergs hamn

62 procent av medarbetarna i hamnbolaget svarade på Halmstads kommuns medarbetarundersökning. Varberg sticker ut i lågt deltagande – knappt 30 personer har svarat på undersökningen. På frågan om varför Varberg har lägre deltagarsiffror än Halmstad svarar medarbetarna bland annat att ”vi har gjort det förut utan att det blir någon förändring” och att "känner inte att det händer något.”

– Jag trodde att fler skulle svara och vi kan konstatera att de känner att det inte rör dem. Det innebär att vi inte kommer att delta i kommunspecifika undersökningar, säger Solweig Hagselius.

Hur kommer ni göra i fortsättningen?

– Vi har pausat våra temperaturmätningar med mer dagsaktuella frågor och ska se över hur frågor ska anpassas till vår verksamhet.

Hur ska ni bli en mer attraktiv arbetsplats?

– Vi är i ett förändringsarbete och vi ska ha träffar i mindre arbetsgrupper där vi diskuterar frågor som ledarskap, motivation och styrning, det har inte gjorts tidigare i bolaget, säger Hagselius och fortsätter:

– Vårt bekymmer är att det är svårt att gå vidare i bolaget och vi måste hitta former för hur vi kan stimulera medarbetarna på jobbet.

Hallands Hamnar AB bildades i januari 2013 och ägs till 50 procent av Varbergs kommun och 50 procent av Halmstads kommun. I Varberg ingår inte de kommunala bolagen i kommunens medarbetarundersökning. Enligt riktlinjer (som inte är något krav) ska bolagen göra minst en psykosocial medarbetarundersökning plus en fysisk skyddsrond varje år.

ANNONS

Läs mer: Storbråk i hamnen om permitteringarna

Hallands Hamnar kan ha brutit mot permitteringsreglerna

Medarbetarundersökning 2020 för Hallands Hamnar

Under perioden 24/2 till 13/3 gick undersökningen ut till Hallands Hamnars medarbetare och 62 procent svarade.

Tolkning:

På rätt väg: 70-100 procent

Förbättringspotential: 60-69 procent

Agera: 0-59 procent

Frågor och svar i urval:

Förtroende för högsta ledningen (34%)

Jag ser fram emot att gå till jobbet (53%)

Jag tycker mitt arbete känns meningsfullt (60%)

Jag utvecklas i mitt dagliga arbete (47%)

Min närmsta chef visar förtroende (71%)

Jag är insatt i våra mål (56%)

Det finns tydliga förväntningar (71%)

I min arbetsgrupp arbetar vi bra tillsammans (68%)

ANNONS