Närsjukvårdens chefläkare Anders Åkvist.
Närsjukvårdens chefläkare Anders Åkvist. Bild: Jari Välitalo

Underbemannad barnavårdscentral upptäckte inte diabetes

Bvc-mottagningen upptäckte först inte barnets diabetes. Nu har en anmälan gjorts enligt lex Maria eftersom det fanns risk för en allvarlig vårdskada.

ANNONS
LocationHalland||

Barnets vårdnadshavare undrade om något var fel när barnet kissade mer än det gjort tidigare. På BVC fick de rådet att avvakta. De ringde också SOS Alarm vid något tillfälle men ingen ambulans skickades. När vårdnadshavarna själva åkte med barnet till akuten visade det sig att det hade diabetes med rubbning i syra-bas-balansen (ketoacidos). Detta tillstånd kunde behandlas utan att barnet fick kvarstående men.

Bedömningen försenades

Närsjukvården Halland anmäler händelsen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, enligt lex Maria. Bedömningen försenades och det fanns risk för att en allvarlig vårdskada skulle uppstå.

Närsjukvården, Hallands sjukhus, 1177 och SOS Alarm 112 har utrett händelsen. SOS Alarm har också meddelat att de kommer att anmäla händelsen enligt lex Maria.

ANNONS

– Den berörda BVC-mottagningen har gjort flera åtgärder, bland annat ökat bemanningen och förbättrat kunskapsstödet för medarbetarna för att något liknande inte ska kunna hända igen. Nu har IVO i uppgift att granska om vår utredning av händelsen är tillräcklig och om de åtgärder vi genomfört är korrekta, säger Anders Åkvist, chefläkare i Närsjukvården i ett pressmeddelande.

ANNONS