Ufo-liknande husdröm blev sann till sist

Catarina Dittschlag fortsätter att förverkliga sina husdrömmar. I fjol köpte hon Nebotornet i Veinge, och nu har hon lagt vantarna på ännu ett åtråvärt objekt – ett Futurohus.

ANNONS
|

– Just det här mycket konstiga huset har varit en dröm för mig i 30 år. Det är det ultimata designobjektet, säger Catarina Dittschlag.

Futuro är en finsk 60-talskonstruktion i glasfiberarmerad plast. Arkitekten Matti Suuronen formgav det ufo-liknande huset åt en vän som ville ha en skidstuga.

Huset som Catarina Dittschlag nu har köpt har dock aldrig varit fritidshus. I stället har det tillhört Flygvapnet, och använts som utsiktsplats på en hög pelare vid ett skjutfält i Söderhamnstrakten.

Inför försäljningen flyttades huset till Bråvalla i Norrköping för visning.

Pris: En halv miljon

Nyligen såldes såhuset på auktion och där slog Catarina Dittschlag till.

– Eftersom det bara finns ett 60-tal sådana hus i världen trodde jag aldrig att det här skulle hända. Men nu hände det, säger hon.

ANNONS

En halv miljon kronor kostade det henne att bli Futuro-ägare.

– Ja, tyvärr kostade det så mycket. Vi hade hoppats att det inte skulle gå så högt, men det kunde ju också ha gått ännu högre.

Ska hyras ut

Huset ärkonstruerat för att relativt lätt kunna demonteras och återmonteras. Och det är precis vad som ska hända nu.

– Vi tömma huset på inredning och plocka ner det. Sedan ska det fraktas ner till en plats i närheten av Laholm. Där ska vi renovera det. Panelerna ska slipas och spacklas flera gånger och det kommer att ta sin lilla tid, säger Catarina Dittschlag.

Sedan är planen att ställa upp ut huset och hyra ut det.

– Man kan komma och bo i ett ufo-hus en natt eller två. Det hade också varit roligt att kunna flytta huset några månader om ett museum har exempelvis en 60-talsutställning.

Kan hamna i Laholm

– Vi får väl se var jag till slut ställer det. Laholms stad kanske vill ha det i Laholm. Det vore trevligt om det hamnade i Laholms kommun, det är ju ett designobjekt som lär dra mycket folk, säger Catarina Dittschlag.

ANNONS