Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Eva Hjort Telhede
Eva Hjort Telhede forskar om tyngdtäcken kan ge positiva effekter för äldre personer. Bild: Dick Gillberg

Tyngdtäcke för äldre - nytt forskningsprojekt

Tyngdtäcken kan hjälpa äldre att sova bättre och minska medicinbehovet. Men någon forskning har inte gjorts på området - förrän nu.

Tyngdtäcken är precis som det låter täcken som väger extra mycket. De har visat sig ge en omslutande effekt och skapa ett tryck mot huden. Detta tryck aktiverar djupt liggande hudreceptorer som i sin tur frisätter må bra-hormoner. Något som har visats i tidigare vetenskapliga studier. Användarna av tyngdtäcken upplever ökad avslappning, mindre stress och bättre sömn. Men så mycket forskning kring om tyngdtäcken kan vara bra för äldre har inte gjorts.

– Därför har man på vissa håll upphört med att skriva ut tyngdtäcken till äldre, säger Eva Hjort Telhede som har påbörjat en studie kring just detta.

Hon har tidigare jobbat som sjuksköterska i många år och är nu anställd av Högskolan i Halmstad där hon undervisar blivande sjuksköterskor. Hennes kontor ligger på Campus Varberg och just nu doktorerar hon till 80 procent.

Hon genomför både kvalitativa och kvantitativa studier ute på äldreboenden i de halländska kommunerna. Intervjuer har gjorts både med de äldre och personal. Hon är färdig med studien till den första artikeln men kan ännu inte avslöja resultatet. Men anhöriga har berättat att tyngdtäcket har gett positiva effekter för personen i fråga.

Eva Hjort Telhede är i full färd med att färdigställa sin första artikel om tyngdtäcken för äldre. Bild: Dick Gillberg
Eva Hjort Telhede är i full färd med att färdigställa sin första artikel om tyngdtäcken för äldre. Bild: Dick Gillberg

– Det är flera som själva har köpt ett tyngdtäcke till sin anhöriga efter att personen varit med i studien. Anhöriga har ringt och alla som har hört av sig har varit positiva, en dam hade blivit lugnare och gladare. Det kan vara en effekt av att sova bättre, säger hon.

Läkemedel kan ha en negativ påverkan, enligt Eva Hjort Telhede, och huruvida användningen av läkemedel kan minskas tack vare användning av tyngdtäcken kommer hennes fortsatta studier att visa. Hon tittar på vilka häsloeffekter det ger.

Finns det några faror eller risker för äldre att använda tyngdtäcken?

– De hjälper inte för alla. Användarna ska inte vara för sjuka och ha andningsproblem. De måste klara av att ta av täcket själva.

De täcken som används i studien är fyra till sex kilo tunga, i något fall åtta kilo. De är tyngdtäcken med kedjor som formar sig efter användaren.

– Det är viktigt att göra studier på äldre och det görs inte mycket sådana i dag.

Disputationen kommer att ske 2024 om allt går som beräknat och den första artikeln beräknas vara klar till sommaren. Hennes huvudhandledare är Staffan Karlsson, professor i hälsovetenskap vid högskolan i Kristianstad och bihandledare Susann Arvidsson, universitetslektor inom Omvårdnad, Akademin för hälsa och välfärd vid Högskolan i Halmstad.

Eva Hjort Telhede arbetar också som sjuksköterska. Bild: Dick Gillberg
Eva Hjort Telhede arbetar också som sjuksköterska. Bild: Dick Gillberg