Tvingades lämna Ringhals – satsar på resor

Att kombinera det bästa man vet med jobb är mångas dröm. Lynette och Ronny Stenfeldt gör verklighet av det när de startar en resebyrå. Men det hela började med att de förlorade sina jobb.

ANNONS
|

När Ronny reste till Sydafrika förälskade han sig i landet och sedan i Lynette som är född där. Många år senare gör de gemensam sak och startar ett resebolag med resor till Sydafrika.

Både Ronny och Lynette har jobbat i många år på Ringhals men på grund av att kärnkraften gradvis ska avvecklas och Ringhals 2 stängas så tog uppdragen slut för dem båda. Det var en omställning och svårt till en början tills de kom upp med en idé. De bestämde sig gemensamt för att satsa på resor till landet som de båda älskar, Sydafrika.

– Det är också fantastiskt vackert där och människorna är glada och nyfikna, säger Lynette.

ANNONS

Hon och Ronny träffades i Sydafrika genom sina jobb. Lynette har jobbat med HR och Ronny med driften. Han kom ner för att jobba på det första kärnkraftverket i Sydafrika som ligger tre mil från Kapstaden. Det var 1981. Tre år senare gifte de sig och snart fick de två barn, en pojke och en flicka. Familjen levde i Sydafrika under åren då det fortfarande var apartheid.

– Vi var med och startade en av de första blandade förskolorna där och Ronny lärde sig både Xhosa och Zulu genom sina arbetskamrater, berättar Lynette.

Trots det valde de att flytta till Sverige efter att apartheidsystemet avskaffades.

– Vi funderade länge innan vi bestämde oss men vi kom fram till att barnen skulle få bättre möjligheter till utbildning och jobb om vi flyttade, förklarar Lynette.

Lynette hade först svårt att anpassa sig till den nya tillvaron i Sverige. De kalla och mörka vintrarna var jobbiga.

– Jag stod och grät på balkongen varje kväll tills en granne frågade varför jag var så olycklig. Jag hade två små barn och jag kunde inte tala ett ord svenska.

Trots det ville hon inte tillbaka till Sydafrika. Efter att Mandela gick segrande ur det demokratiska valet 1994 ökade konkurrensen till jobb då nio av tio anställda genom kvotering gick till svarta.

ANNONS

– Det gör lite ont att det inte har blivit bättre i landet. Sedan 1994 har det inte hänt så mycket. Det är fortfarande fattigdom både bland svarta och vita och landet lider av korruption, säger Ronny Stenfeldt.

Trots problem som kvarstår anser de att Sydafrika är ett bra land att turista i, att det både är vackert och tryggt.

– Ja, det tycker jag. Det är säkert bara man vet vilka ställen man kan röra sig på. Vi har fördelen att vi har kunskap om det. Man ska inte gå ute ensam om kvällarna men det gör man ju inte i Sverige heller, säger Lynette.

Förutom en fantastisk natur med många skönhetsupplevelser och ett rikt djurliv så menar Ronny och Lynette också att gästfriheten är stor.

– Klimatet är en faktor till att människor är mycket utomhus. På så sätt umgås man mycket med varandra, säger Ronny.

De har själva en semesterlägenhet i Strand tre mil öster om Kapstaden dit de återvänder varje sommar.

Den första resan de ordnar är en trädgårdsresa som kommer att äga rum i oktober.

– Ett besök i den botaniska trädgården Kirstenbosch är fantastiskt. Det är min favorit bland trädgårdar, säger Ronny Stenfeldt.

ANNONS

Inom en timmes bilfärd från Kapprovinsen finns också vingårdar med anor från 1600-talet. Djurlivet i Sydafrika är förstås något som lockar många, och en tur in i Krüger National Park är en upplevelse för den som vill se vilda djur, förklarar Lynette.

– Det är lite speciellt eftersom vi ordnar så att gästerna får stanna över natten i parken. Att sova över är spartanskt men spännande. Man får höra hyenor yla om natten, säger Lynette.

ANNONS