Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild.  Bild: Karl af Geijerstam
Arkivbild. Bild: Karl af Geijerstam

Två kvinnor utsatta för åldringsbrott i Halmstad

Under lördagen har två fall av åldringsbrott anmälts i Halmstad. Polisen uppmanar nu äldre till vaksamhet.

Den första anmälan om åldringsbrott nådde Polisen strax före klockan två på lördagen. Då hade en 98-årig kvinna, på en adress i Eketånga, blivit drabbad.

Därefter inkom ett andra larm till Polisen runt klockan halv tre. Då var det en kvinna i 85-årsåldern som blivit utsatt för ännu ett åldringsbrott, men i Pålsbo.

I båda fallen har gärningspersonerna uppgett att de ska hämta kvinnornas bankkort, som de menar har blivit avmagnetiserade. I ett av fallen uppges gärningspersonerna vara en man och en kvinna. I det andra var gärningspersonen en kvinna, som uppgav sig komma ifrån banken.

I nuläget finns det ingen misstänkt eller gripen, men Polisen skriver på sin hemsida att de arbetar aktivt med ärendena. De uppmanar samtidigt äldre till att vara vaksamma i fall där personer försöker komma över bankkort och andra värdesaker.

Skydda dig mot falska telefonsamtal

Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.

Skaffa gärna en nummerpresentation till din telefon och var kritisk om någon ringer och utger sig för att vara en släkting eller en avlägsen bekant som vill låna pengar.

Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Källa: Polisen