Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jari Välitalo
Bild: Jari Välitalo

Två konstaterade fall av Deltavarianten i Halland

Ytterligare ett fall av deltavarianten har upptäckts i Halland. Samtidigt provtas inte alla positiva covidsvar i länet för mutationen.

Tidigare i veckan rapporterade tidningen om det första fallet av deltavarianten som upptäckts i Halland. Under torsdagen rapporterar Region Halland att ytterligare ett fall konstaterats i länet.

— Vi är inte förvånade över att vi fått ett fall till. Det har varit en omfattande spridning av deltavarianten i vissa regioner, säger Region Hallands kommunaktionsdirektör Johanna Wiechel-Steier och fortsätter:

— Det man kan se är att en dos med vaccin inte är tillräcklig mot virusvarianten. Vi är tacksamma att vi fått fallen senare, när fler vaccinerats, skolorna slutat och många är på semester. Då finns det också en chans att spridningen inte får samma bredd.

Ungefär tio procent av alla prover som visar på konstaterad covid-19 i Region Halland skickas iväg för provtagning av deltavarianen. Utöver det provtas även misstänkta utbrott, som exempelvis fall där det skett klustersmitta eller fall där någon konstaterats smittad för andra gången.

— Provsvaren tar ungefär två till tre veckor, så det är en ganska rejäl eftersläpning från att man fått ett positivt svar. I vissa regioner skickas alla prover iväg av Folkhälsomyndigheten, men det är de regioner som har en större utbredning av deltavarianten.

Trots att mutationen ska vara mer smittsam än vanlig covid-19 finns det inget behov av att utöka rekommendationer lokalt, säger Wiechel-Steier. Samma rekommendationer som tidigare ska räcka för att hålla nere smittspridningen.

— Det vi gjort är att vi intensifierat smittspårningen. Med det menar att vi är mer generösa med att provta nära kontakter för att upptäcka eventuell spridning, avslutar hon.

Nytt inom självprovtagningen i Region Halland

Från och med måndag den 28 juni erbjuds självprovtagning i provtagningsbussen utanför Vårdcentralen i Ullared på måndagar, onsdagar och fredagar.

På parkeringen vid Munkagård i Tvååker kommer självprovtagning i provtagningsbussen att erbjudas på tisdagar, torsdagar och söndagar.

Källa: Region Halland