Farligt fel. Så här såg det ut efter en av två diskmaskinsbränder i Musikkvarteren i februari.
Farligt fel. Så här såg det ut efter en av två diskmaskinsbränder i Musikkvarteren i februari.

Två bränder i Bosch/Siemens diskmaskiner

Räddningstjänsten i Laholm fick under februari rycka ut på två eldsvådor där diskmaskiner plötsligt fattat eld. Nu uppmanas laholmarna att kolla sina maskiner. – Vi vill inte att något mer ska hända, säger brandingenjör Sofia Frindberg.

ANNONS
|

Den första branden inträffade på Pianogatan och den andra på Klavertrampet. Båda inom loppet av några veckor.

Diskmaskinerna började utan förvarning att brinna.

–Som de har beskrivit det har det börjat lukta bränt och ryka. Sedan har det blivit brand på riktigt. Turligt nog var personerna hemma och hade brandvarnare, säger Sofia Frindberg och fortsätter:

–I det ena fallet slog det upp halvmeterhöga lågor. Ofta har man ju bänkskiva och hyllor ovanför disk-maskinen som elden kan sprida sig till. Det kunde ha gått riktigt illa. Det ena huset måste saneras.

Förutom kort avstånd i både tid och rum mellan händelserna lade räddningstjänsten märke till att maskinerna och händelseförloppen liknade varandra.

ANNONS

–Det var samma modellnummer och det handlar om något elfel vid knapparna, där branden startat. Maskinerna var 10–15 år gamla, säger Sofia Frindberg som uppmanar alla att kontrollera sina diskmaskiner.

–Vi vill inte att något mer ska hända, säger hon.

De farliga diskmaskinerna är av fabrikat Boch eller Siemens, som i princip är samma maskiner men med olika varumärken. Bolaget som säljer Boch och Siemens, BSH Home Appliances AB, är sedan länge väl medvetna om faran.

–Vi har i flera år haft en kampanj kring maskinerna. År 2013 gick vi ut med stora annonser i tidningarna och information i hela världen, säger Maja Wikman Ulrich som är kommunikationschef på BSH.

–Det gäller maskiner som har tillverkats mellan 1999 och 2005. De har ett relä där det kan bli gnistbildning och i värsta fall brand. Vi kommer ut til ägaren och byter ut relät kostnadsfritt, säger hon.

Hur många diskmaskiner rör det sig om?

–I Sverige var det 105 000 stycken. I dag är de förstås väldigt gamla med vitvarumått mätt och därför finns inte alls så många kvar, säger Maja Wikman Ulrich.

När företaget gick ut med sina kampanjanannonser kring de brandfarliga diskmaskinerna slogs det upp stort i media.

–Det stod att 100 000 diskmaskiner kan börja brinna. Men det var nästan så att vi tackade för krigsrubrikerna, för vi vill ju att folk ska få veta om det här. Man sätter i gång sin diskmaskin på kvällen och går och lägger sig. Det är det vi är rädda för, säger Maja Wikman Ulrich.

ANNONS

–Nu har vi inte haft en enda personskada. Men där- emot har det varit några brandfall. Det är jättetråkigt att höra. Vi har informerat i flera omgångar men vi inser ju att vi inte kommer att nå alla. Därför är vi bara glada att ni tar upp det här, tillägger hon.

På internetsajten diskaktion.se finns instruktioner kring hur du ska kontrollera om din diskmaskin hör till de brandfarliga modellerna.

Maskinerna, av märkena Bosch och Siemens har en etikett på luckans kant där bland annat modellbeteckningen finns.

I en sökruta på diskaktion.se skriver man in uppgifterna från etiketten och får då veta om maskinen tillhör de farliga. Det finns också ett telefonnummer att ringa.

Den som har en farlig maskin får den felaktiga delen utbytt gratis.

ANNONS