Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Husrannsakan. Dieseln som hittades i Veinge fanns i plomberade behållare märkta med smörjolja.

Tusentals liter diesel beslagtogs

När Tullverket gjorde tillslag mot en fastighet i Veinge hittades behållare med totalt 7 800 liter diesel. På tisdagen åtalades en skånsk företagare misstänkt för att ha försökt undgå betala skatt och avgifter för dieseln.

Den 44-årige företagaren driver en transportfirma i Skåne med flera anställda. Vid tiden för tillslaget i juli 2014 hyrde han en fastighet i Veinge som användes vid transporter mellan Norge och Skåne.

Tullverket hade spaning på fastigheten och den här dagen kom en av företagets lastbilar som stannade till och körde vidare efter en halvtimme. Tullverket tog hjälp av polisen som stoppade lastbilen. Då kunde man konstatera att den var nytankad med diesel.

Efter åklagarbeslut gjordes en husrannsakan i fastigheten och där hittades åtskilliga behållare som visserligen innehöll diesel, men de var märkta med smörjolja från Polen. Vid import av smörjolja utgår ingen avgift, men däremot är diesel belagt med energiskatt och avgifter. Enligt Tullverket har mannen undanhållit totalt 41 004 kronor i skatt och avgifter.

Medan husrannsakan pågick tillkallades Räddningstjänsten i Laholm och miljöavdelningen. Diesel hade läckt ut och man visste inte hur stor omfattningen av läckaget var eller hur skadligt det skulle kunna bli.

Rubriceringen av åtalet är "olovlig befattning med punktskattepliktiga varor". Mannen har i förhör nekat till att dieseln tillhörde honom. Hans roll i det hela var att låna ut lagerlokalen till ett annat företag som hade en kundstock av dieselköpare, däribland mannens eget transportföretag. Dieseln såldes för 9,10 kronor per liter som enligt mannen inte är mycket lägre än priset i handeln.

Mannen blev ombedd att leverera till kunder runt om i Sverige. Under en period handlade det om stora mängder. Behållarna kom på polska trailers som kördes av polska förare. Ersättningen för uppdragen uteblev ibland, men mannen berättar i förhöret att han blev hotad och därför fortsatte med transporterna trots att han inte fick betalt.

Mannen hyr inte längre fastigheten i Veinge och det företag som importerade dieseln är försatt i konkurs. Mannen vidhåller att det enda han gjorde var att lagerhålla dieseln. Allt verkade "så riktigt" med plomberade trailers och dieselfat. Han hade noterat att faten var märkta med smörjolja, men inte forskat vidare i det.