Turisterna ett orosmoment för halländska vården

Coronaläget i Halland är fortfarande stabilt och under kontroll, men en eventuell anstormning av turister väcker viss oro inom vården.
– Det finns en risk att besökare tar med sig smitta, säger Martin Engström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Halland.

ANNONS
|

Vid en presskonferens på onsdagseftermiddagen beskrev företrädare för Region Halland nuläget ur lite olika perspektiv. Bo-Josef Eriksson, regional utvecklingsdirektör, konstaterade att Halland är ett stort besöksmål och att befolkningen brukar dubbleras under sommarmånaderna. Frågan är hur det kommer att se ut i år:

Vid en presskonferens på onsdagseftermiddagen beskrev företrädare för Region Halland nuläget ur lite olika perspektiv. Här syns Martin Engström, hälso- och sjukvårdsdirektör och Cristine Karlsson, HR-direktör.
Vid en presskonferens på onsdagseftermiddagen beskrev företrädare för Region Halland nuläget ur lite olika perspektiv. Här syns Martin Engström, hälso- och sjukvårdsdirektör och Cristine Karlsson, HR-direktör. Bild: Roger Larsson

– Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer så ska vi vara restriktiva med resor, men trots det så ser vi att det bokas på både campingplatser och hotell. Jag tror vi får räkna med att en hel del kommer att besöka Halland, sade han.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Engström visade med grafik att sjukhusen fortfarande har fler platser för covid 19-patienter än vad som används, men betonade att det samtidigt finns en gräns för Hallands kapacitet.

ANNONS

– Vi är medvetna om att Halland är ett populärt resmål, men utgår från och hoppas att alla tar sitt individuella samhällsansvar. Vi befinner oss fortfarande mitt i en pandemi och det är viktigt att alla tänker efter.

Hur ska då hallänningarna själva tänka och hur mycket kommer coronaviruset att begränsa oss i sommar? Smittskyddsläkare Maria Löfgren ger sin bild:

– Pandemin kommer att påverka oss, men vi kommer ändå att kunna njuta av sommaren. Vi får fortsätta lyssna på Folkhälsomyndighetens bedömningar och just nu innebär de att vi behöver tänka om kring semestern och fokusera på att stanna i närområdet.

Gällande strandliv och hur det går ihop med att vi ska hålla avstånd och begränsa sociala kontakter, så tror smittskyddsläkaren att det går att kombinera.

– Stranden är ju utomhus, vilket är positivt, men inte heller där ska vi vara nära människor som vi normalt inte umgås med. Har vi det i bakhuvudet så ser jag absolut att vi ska kunna åka och bada, säger Maria Löfgren.

Bo-Josef Eriksson berättade att Region Halland och de halländska kommunerna håller på att ta fram en app som ska kunna visa vilka platser det är extra trångt på under sommaren och även föreslå alternativa utflyktsmål:

ANNONS

– Vi tänker att man ska kunna få push-notiser som exempelvis säger "Nu är det mycket folk i Tylösand. Tänk på att hålla avstånd". Vi återkommer när appen är klar att lansera.

Folkhälsomyndigheten beräknas göra en uppdatering av sina rekommendationer i början av juni. Tills dess gäller fortfarande direktiven om förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer och avrådan från icke nödvändiga resor.

– Vi får väldigt mycket frågor kring vad man får och inte får göra, men jag kan bara konstatera att vi alla behöver förhålla oss till de föreskrifter som finns. Och det innebär tyvärr att det inte är aktuellt att hålla stora studentfester eller åka många på ett lastbilsflak, säger Maria Löfgren.

Smittskyddsläkaren avslutade med att uppmuntra hallänningarna, även äldre, att gärna vistas och träffas utomhus.

– Det finns ingen anledning att sitta instängd i en lägenhet för att man är 70+. Tar man en promenad tillsammans med någon så gäller det bara att tänka på att hålla avstånd.

ANNONS