Tunna skivor – en hit som håller än...

”Det ska va’ tunna skivor” sjöng Siw Malmkvist redan 1960. Eftersom låten fortfarande är en ohotad megahit i schlagersvängen borde ju budskapet funka även i köket, tycker man. Ja, jag vet att det är långsökt, men håll med om att det är en imponerande kreativ inledning!

ANNONS
|

I dag är det nämligen finskuret som gäller på min matsida. Jag kan dessutom lova att varenda skiva ni ser på bilderna är skapad för hand. Jag har alla möjliga skärredskap i skåp och lådor, om det skulle vara på det viset, men man ska aldrig underskatta det meditativa i att stå vid sin skärbräda med en välslipad kniv och varsamt göra så jämna, fina skivor som det är möjligt. (Med åren har jag också lärt mig det rätta handlaget, vilket gör att det numera är ganska sällan det går hål på fingrarna.)

Ibland tror man att alla varianter på att tillaga både fläskfilé och potatis är uttömda, men inte då! Fortfarande finns både roliga alternativ, olika smaksättningar och skojiga tillbehör som förnyar maträtterna.

ANNONS

Här helsteks fläskfilén med en näve grovhackad färsk salvia och rosmarin. Det är två fantastiska örter som verkligen kan skapa magi med maten. Inte en sommar passerar utan att jag har dem i en kruka – max en armlängd bort. Tillsammans ger de både fläskfilén och såsen smak från start ihop med kycklingfond, vitt vin och hela köret. Ni kan inte ana...

Råsteker man potatis skär man den oftast i tunna skivor som sedan bryns i stekpannan under ganska lång tid. I min variant här gör man en kombo av fast, gul potatis, den färggranna sötpotatisen (som egentligen är en ört!) och mild, fin rödlök.

Tidsåtgången att skala och skära allt detta till fyra personer är beräknad till ungefär lika många bra låtar på Spotify. Sen går det åt ett par till när man ska kombinera ihop skivorna i den smorda lilla traktörpannan.

Smakmässigt passar båda rätterna bra ihop, fast det blir lite väl många tunna skivor på en och samma tallrik.

Hade jag varit ni skulle jag servera köttet till små, rara färskpotatisar och en färgglad sallad, medan potatisrätten är fin att ställa fram till något grillat och en skål med en härlig aioli!

En given listetta för både amatörcasanovor och andra...

ANNONS

Helstekt fläskfilé i örtsås

4 pers

600 g fläskfilé

3 vitlöksklyftor

3 msk färsk rosmarin

3 msk färsk salvia

2 dl torrt vitt vin

1 dl kraftig kycklingfond

1 dl grädde

salt, peppar

3 msk smör

rapsolja

Gör så här: Ta fram fläskfilén någon timme innan du ska börja laga mat så den hinner tempereras.

Torka av och skär bort eventuella hinnor.

Skala och hacka vitlöken.

Grovhacka rosmarin och salvia (OBS! spara lite tills det är dags att servera).

Ta fram en stor stekpanna, eller traktörpanna. Hetta upp smör och olja på medelhög värme. Häll i vitlök, rosmarin och salvia och rör om i ungefär en minut.

Salta och peppra fläskfilén, lägg den ovanpå grönsakshacket och bryn den sedan runtom i ungefär fem minuter. Lyft upp och lägg på en tallrik. Tillsätt vinet.

Använd en trägaffel för att få upp det som eventuell fastnat i botten. Sjud i ett par, tre minuter.

Sänk värmen. Lägg tillbaka filén, och täck med locket lite grand på glänt.

Sjud i knappt 15 minuter eller tills innertemperaturen är 68 grader.

Vänd filén någon gång under tiden. Slå på lite varmt vatten om du tycker det ser torrt ut.

Låt fläskfilén vila på en tallrik när den är klar.

Öka värmen ett par snäpp samtidigt som du vispar. Låt såsen koka ihop några minut-er, häll i grädden, smaka av och sänk sedan värmen igen.

Skär fläskfilén i så tunna skivor du kan. Lägg ner dem i pannan i den varma såsen.

Strö över salvia- och ros-marinhack. Servera!

Ugnsrostad potatis

4 pers

500 g sötpotatis

4 stora gula potatisar

2 stora rödlökar

2 matskedar olivolja

25 g smör

2 vitlöksklyftor

1 tsk torkad timjan

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad basilika

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Skala sötpotatisen och de andra potatisarna.

Använd en tunn, vass kniv och skär dem i ca 3 mm tjocka skivor.

Skala rödlöken och skär även den i skivor – fast lite tjockare eftersom den innehåller mer vatten och därmed blir klar fortare än potatisen. Halvera lökskivorna om diametern är för stor jämfört med det andra.

Ta fram en ugnsform eller en traktörpanna.

Smörj den och mixa sedan ihop skivorna som på bilden tills hela formen är fylld. Salta och peppra.

Smält smöret ihop med olivolja och pressa i vitlöken. Tillsätt kryddorna.

Pensla smörblandningen över potatis- och lökskivorna. Ställ in i ugnen i en timme.

Strö över finklippt persilja när det är dags att servera.

ANNONS