Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Tunna skivor – en hit som håller än...

”Det ska va’ tunna skivor” sjöng Siw Malmkvist redan 1960. Eftersom låten fortfarande är en ohotad megahit i schlagersvängen borde ju budskapet funka även i köket, tycker man. Ja, jag vet att det är långsökt, men håll med om att det är en imponerande kreativ inledning!

I dag är det nämligen finskuret som gäller på min matsida. Jag kan dessutom lova att varenda skiva ni ser på bilderna är skapad för hand. Jag har alla möjliga skärredskap i skåp och lådor, om det skulle vara på det viset, men man ska aldrig underskatta det meditativa i att stå vid sin skärbräda med en välslipad kniv och varsamt göra så jämna, fina skivor som det är möjligt. (Med åren har jag också lärt mig det rätta handlaget, vilket gör att det numera är ganska sällan det går hål på fingrarna.)
Ibland tror man att alla varianter på att tillaga både fläskfilé och potatis är uttömda, men inte då! Fortfarande finns både roliga alternativ, olika smaksättningar och skojiga tillbehör som förnyar maträtterna.

Här helsteks fläskfilén med en näve grovhackad färsk salvia och rosmarin. Det är två fantastiska örter som verkligen kan skapa magi med maten. Inte en sommar passerar utan att jag har dem i en kruka – max en armlängd bort. Tillsammans ger de både fläskfilén och såsen smak från start ihop med kycklingfond, vitt vin och hela köret. Ni kan inte ana...

Råsteker man potatis skär man den oftast i tunna skivor som sedan bryns i stekpannan under ganska lång tid. I min variant här gör man en kombo av fast, gul potatis, den färggranna sötpotatisen (som egentligen är en ört!) och mild, fin rödlök.
Tidsåtgången att skala och skära allt detta till fyra personer är beräknad till ungefär lika många bra låtar på Spotify. Sen går det åt ett par till när man ska kombinera ihop skivorna i den smorda lilla traktörpannan.

Smakmässigt passar båda rätterna bra ihop, fast det blir lite väl många tunna skivor på en och samma tallrik.
Hade jag varit ni skulle jag servera köttet till små, rara färskpotatisar och en färgglad sallad, medan potatisrätten är fin att ställa fram till något grillat och en skål med en härlig aioli!
En given listetta för både amatörcasanovor och andra...

Läs också: Grekiska köttbullar i mormors (världs)klass