Tele2 har haft stora driftstörningar bland trygghetslarmen, bland annat i Falkenbergs och Varbergs kommun.
Tele2 har haft stora driftstörningar bland trygghetslarmen, bland annat i Falkenbergs och Varbergs kommun.

Trygghetslarm ur funktion – driftstörningar hos Tele2

Tele2 har haft stora driftstörningar bland trygghetslarmen, bland annat i Falkenbergs och Varbergs kommun. — Det är såklart frustrerande från vår sida när det uppstår sådana brister, säger Johan Klingborg, socialchef i Falkenbergs kommun.

ANNONS
|

Mellan klockan 19 på tisdagskvällen och 03 natten mot onsdag var samtliga 1362 trygghetslarm i Falkenbergs kommun ur funktion. Även 1595 av trygghetslarmen i Varbergs kommun var drabbade av driftstörningar.

— Vi har 20 personer som sitter på förvaltningen och ringer runt för att säkerställa att alla mår bra. Får vi inte svar skickar vi ut personal från vår hemtjänst, säger Johan Klingborg, socialchef i Falkenbergs kommun. Han fortsätter:

— Det tillhör ovanligheten att vi tar direktkontakt, men när vi ringer är det viktigt att veta att vi bara ringer för att fråga om man är okej. Man ska inte lämna ut andra uppgifter som personuppgifter eller bankkonton.

ANNONS

Enligt Klingborg ska det kommit in ett hundratal larm i Falkenbergs och Varbergs kommun efter det att larmen kommit igång igen.

— Än har vi inte fått några rapporter om att någon farit illa på grund av att man inte fått hjälp när man larmat.

Anna-Lena Sellergren, socialchef i Varberg kommun, berättar att kommunens enhetschef i beredskap och tjänsteman i beredskap informerades under tisdagskvällen om driftstörningen.

– Vi vidtog åtgärder under natten och kallade in mer personal. Personalen fick göra prioriteringar bland sina besök och även trygghetsteamet kände till det, säger hon.

Under onsdagen jobbade de intensivt från kommunens sida med att ringa runt till alla drabbade för att säkerställa att allt fungerar igen och att inget hänt.

– Vi har ännu inte fått information om att någon råkat illa ut men vi har inte hunnit arbeta oss igenom alla, fortsätter hon.

Anna-Lena Sellergren påpekar också att personerna med trygghetslarm alltid har möjlighet att ringa 112 om det skulle behövas.

Tele2: ”Det är naturligtvis allvarligt”

Fredrik Hallstan är presstalesperson på Tele2. Han bekräftar att trygghetslarmen haft driftstörningar och berättar att det drabbat fler av deras kunder med trygghetslarm i landet.

— Nu har vi andra störningar som vi försöker lösa som rör telefonsamtal. Felet är på väg att lösas men det har inte gått hela vägen än, säger han.

ANNONS

Vad är det som orsakat störningarna för trygghetslarmen?

— Själva orsaken vill vi inte gå in på. Vi har en hyfsad bild av vad det beror på, men det är inget vi vill dela med oss av externt. Just nu fokuserar vi på att lösa problemet.

Vad gör ni för att det inte ska inträffa igen?

— När det inträffar incidenter av olika slag så gör vi utredningar för att minimera risken att det ska hända igen. Det är naturligtvis allvarligt att trygghetslarmen slutar fungera.

Även socialchefen Johan Klingborg ser allvarligt på den inträffade driftstörningen.

— Det här ska inte kunna hända. Det är såklart frustrerande från vår sida när det uppstår sådana brister. Det är oroväckande eftersom enskilda kan råka illa ut i detta.

ANNONS