Trots utebliven högsommar - jycken behöver svalka

Det har inte direkt bjudits på någon högsommar i år. Men för våra pälsklädda vänner kan värmen ge ett problem vare sig det är 30 eller 21 grader utomhus. Hundar svettas inte som oss människor och löper därför större risk att överhettas.

ANNONS
|

Lämna inte hunden i bilen. Det låter självklart och något som det länge har varnats för, men trots det kommer det in många hundar med värmeslag till djurkliniker runt om i landet. Det skriver företaget AniCura, som jobbar med djursjukvård. En av orsakerna till att hundar lätt blir överhettade är att de kontrollerar kroppstemperaturen genom andningen och munnen.

– Hundar svettas inte som vi människor. De kan svettas genom trampdynorna, men det är oftast om de är väldigt stressade. Främst får de ut värmen genom andningen och munnen. Därför är det viktigt att hundarna alltid har tillgång till vatten så att de kan kyla ner tungan så att systemet fungerar, säger Rosanna Linder Frid, djurvårdare på Viskadalens Djurklinik.

ANNONS

På Varbergs Brukshundsklubb är man rörande överens om att det råder sunt förnuft för alla hundägare vid varmt väder.

– Mina hundar är väldigt aktiva och det går rasande fort för dem att bli varma. Som tur är bor jag vid en sjö så det är lätt för dem att svalka av sig. Mitt råd är att svalka era hundar så ofta det går, säger Ingrid Hammarlund.

Hon är, liksom Gullan Sannum och Peter Simlund, en hängiven hundälskare. De säger att frågan om överhettade hundar i sommarvärmen är ett konstant diskussionsämne.

– Den här frågan diskuteras varje år i sociala medier och i grund och botten handlar det om att använda sunt förnuft. Ha tillgång till vatten och skugga, säger Peter Simlund.

– Att inte lämna sina hundar i bilen måste man påminna om varje år. Åker man till exempel på hundutställningar så ropar de ut stup i kvarten: "hund i bil". Det är tragiskt, säger Gullan Sannum.

Djurvårdare Rosanna Linder Frid ger alla hundägare några råd att ta med sig under dagar med hög temperatur.

– En varm sommardag är det inte bra att motionera hundarna mitt på dagen. Morgon eller kväll, när det är lite svalare, är bättre. Och se till att alltid ha tillgång till skugga och vatten, det är jätteviktigt, säger hon.

ANNONS

Hur märker man på hundar att de är för varma?

– De börjar flåsa extremt mycket, man kan säga att de hyperventilerar. Tungan hänger ut väldigt långt och de har svårt att slappna av.

Vad kan man själv göra för att hjälpa en överhettad hund?

– Det är jättebra att kyla ner dem. Lägg en blöt handduk på hunden, iallafall på magen, ljumskarna och tassarna. Och ge dem vatten. Om de inte återhämtar sig då kan det vara dags att ta dem till veterinären.

Tips: Så håller du hunden sval

- Ha alltid tillång till vatten - ta med en vattenflaska eller dunk med vatten.

- Lämna aldrig hunden i bilen.

- Motionera aldrig hunden mitt på dagen när det är varmt ute.

- Se till att ha skugga och svala platser i närheten.

ANNONS