Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hallands kulturhistoriska museum Bockstensmannen Bild: Annika Karlbom
Hallands kulturhistoriska museum Bockstensmannen Bild: Annika Karlbom

Trots ändringar i lagen – Kulturhistoriska fortsatt stängt

Hallands kulturhistoriska museum väljer att fortsatt hålla stängt. Trots ändringen i pandemilagen som möjliggör för konsthallar och museer att öppna.

Regeringen har genomfört en förändring i ”begränsningsförordningen” i den nya pandemilagen. Det innebär att från den 11 mars lyder museer och konsthallar under samma trängselregler som butiker och gym. Detta innebär att Hallands museer åter igen kan öppna. Trots detta håller Hallands kulturhistoriska museum i Varberg stängt.

– Vi har hållit stängt sedan första veckan i november men sedan innan planerar vi att öppna den 30 mars. Detta efter en samordning mellan flera kulturinstitutioner i Halland tillsammans med regionen och utifrån råd från smittskyddet. Förberedelser för att öppna på ett smittsäkert sätt pågår bland annat med tydliga skyltningar och utplacerad handsprit, säger Cajsa Lagerkvist som är museichef på Hallands kulturhistoriska museum och fortsätter:

– Det är viktigt att öppna så fort som möjligt men det behöver ske på ett säkert och tryggt sätt.

Ria Designmuseum fortsatt stängt

Även Ria designmuseum i Falkenberg har, i samband med byte av utställning, hållit stängt sedan mitten av december. Den 6 februari planerades dörrarna till museet att åter igen slås upp men pandemin satte stopp.

– Vi ska ha möten nästa vecka och diskutera om, när och hur museet ska kunna öppna på ett smittsäkert sätt. Vi har goda förhoppningar om att kunna ta beslut om öppning men beslut fattas först nästa vecka, säger Ulrika Odénius, kulturchef i Falkenbergs kommun.

Fotomuseet Olympia i Falkenberg håller öppet

Ett av museerna som trots pandemin hållit öppet är Fotomuseet Olympia i Falkenberg, som också framöver planerar att hålla öppet.

– Med vår lokalstorlek och antal besökare under en vanlig dag förekommer ingen trängsel, säger Rolf Håkansson vid Fotomuseet Olympia i Falkenberg.