Tromb fångades på film i Haverdal

Under måndagskvällen blev Dan Stålnacke vittne till när en tromb drog förbi. Himlen öppnade sig i de sydligare delarna av länet och ute på havet i höjd med Haverdal tornade tromben upp sig.

ANNONS
|

Det var under måndagskvällen som ett kraftigt skyfall drog in över Halmstad och de södra delarna av Halland. Bland annat fick sig IS Halmias spelare en dos av ovädret i sin match mot Ängelholm.

Lite senare började tipsen trilla in till tidningen om en tromb i Halmstad. En familj lyckades fånga det hela på film hemifrån bostaden i Villshärad.

Dan Stålnacke från Gullbrandstorp blev även han vittne till tromben som drog förbi mitt under golfrundan.

– Det kom först ett jätteskyfall och sen såg vi tromben ute vid vattnet på andra sidan skogen. Det var ganska coolt, jag har inte sett en sån innan så det var fräckt, säger Dan Stålnacke som snabbt var uppe med kameran och både filmade och fotade.

ANNONS

Det hela var sen över på bara ett par minuter.

– Det regnade bara i två - tre minuter innan det drog vidare och sen försvann tromben helt och hållet. Den dog ut bara, säger Dan.

Enligt SMHI är tromber vanligast i främst södra Sverige och kan innebära stor skada om de drar in över land. Men tromber som uppstår på land bryts enligt SMHI ner fortare då det bryter friktionen mot marken vilket tömmer tromben på energi.

Avslutningen på golfrunda blev med andra ord en något blöt historia för Dan Stålnacke.

– Vi hann ställa oss under ett paraply så det var inte så farligt ändå. Men just golfen gick väl sådär ikväll ändå, skrattar Dan.

ANNONS