Trion döms, ”med tvekan” till ungdomsvård för ett rån och olaga frihetsberövande.
Trion döms, ”med tvekan” till ungdomsvård för ett rån och olaga frihetsberövande. Bild: Tobias Sandblom

Trion förnedrade sitt offer – band fast och kissade på honom: ”Brist på respekt”

Pojken togs med till ett skogsparti. Där bands han och fick en tröja över huvudet. De andra tre förnedrade pojken genom att kissa på honom.
Nu döms en trio 16-åringar för olaga frihetsberövande och rån.

ANNONS
|

Händelsen inträffade i augusti förra året. Samtliga inblandade är i ungefär samma ålder.

Offret berättade i rätten att allt var bra mellan han och de andra, men att läget förändrades successivt. Han blev en slags springpojke åt de andra Pojken blev hotad och tvingad att göra olika saker, som att skaffa mobilabonnemang åt de andra tre.

Skulle dricka i Kungsbacka

Pojken blev sedan anklagad för att ha ”golat” på de andra. När han blev medbjuden av de andra för att åka till Kungsbacka och ”dricka” anade han oråd, men följde med ändå.

Vid en skogsdunge blev han tillsagd att de skulle leka en lek och att pojken skulle ha en ögonbindel.

ANNONS

Han fick sin egen tröja som ögonbindel och de frågade om han var rädd, vilket han var. En av de andra tre knuffade omkull honom. Sedan fick han ta emot både slag och sparkar.

Stal mobiltelefon, nycklar och snus

Trion band sedan fast hans armar i ett träd och stoppade en tröja i munnen på honom. Därefter kissade en av de tre på honom innan han blev bestulen på mobiltelefon, nycklar och snus.

Offret lyckades ta sig loss och springa till en väg där han fick hjälp av en förbipasserande.

Nu döms de tre 16-åringarna för olaga frihetsberövande och rån. Tingsrätten anser att brotten är allvarliga eftersom de begåtts på en enslig plats där offret haft små möjligheter att försvara sig.

Hänsynslöst och brist på respekt

Dessutom har det haft förnedrande inslag och vittnat om en ”hänsynslöshet och brist på respekt för andra människors hälsa och integritet”.

Om det hade varit vuxna gärningsmän, så hade straffet varit tre års fängelse. Eftersom personerna är 16 år, stannar straffet vid ungdomsvård.

Tingsrätten skriver dock att de ”med tvekan” dömer till ungdomsvård.

ANNONS