Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Falkenberg är fortsatt hårdast drabbat men nya siffror visar att Varberg är den kommun där smittan sprids snabbast. Bild: Stefan Hörberg/Rithuset AB
Falkenberg är fortsatt hårdast drabbat men nya siffror visar att Varberg är den kommun där smittan sprids snabbast. Bild: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Tredje vågen av pandemin håller Varberg och Falkenberg i ett hårt grepp

Den tredje vågen fortsätter hålla de halländska kommunerna i ett hårt grepp. Falkenberg är fortsatt hårdast drabbat men nya siffror visar att Varberg är den kommun där smittan sprids snabbast.

Den tredje vågen av pandemin fortsätter härja i Halland. Under eftermiddagen släppte Folkhälsomyndigheten veckostatistiken för kommunerna i Sverige och återigen sticker Halland ut.

Den kommun i Halland där smittspridningen är som störst är Falkenberg. Förra veckan låg kommunen på en femteplats i Sverige sett till smittade per 10 000 invånare. Denna veckan klättrar Falkenberg upp en placering och är den kommun med fjärde mest smittspridning i hela landet.

Smittan sprids snabbast i Varberg

Ytterligare dystra pandeminyheter är att Varberg börjar komma ikapp Falkenberg sett till smittspridning. Förra veckan låg kommunen på plats 28 av de mest flest smittade per 10 000 invånare, denna veckan ligger Varberg på plats 12.

Detta gör Varberg till den kommun i Halland där smittspridningen ökar snabbast med 408 smittade vecka nio, jämfört med 280 smittade vecka åtta.

Läget i Halmstad är fortfarande ljusare sett till smittade per 10 000 invånare, och har haft en kurva som pekat nedåt sedan den största toppen vid årsskiftet. En trend som bröts när dagens veckostatistik släpptes.

Antalet i Halmstad ökade mellan vecka åtta och vecka nio från 347 till 417 bekräftat smittade.

Antalet sjukhusvårdade för covid-19 har dock inte dragit iväg på samma sätt som smittan i länet. Så sent som under torsdagen rapporterade regionen att 15 patienter skrevs ut från sjukhusen Halland. I dagsläget vårdas 40 patienter för covid-19 på sjukhus i Halland, varav fem på IVA.

Läget i Halland – vaccinering

Antal vaccinationer i Halland: 44524 st

Andel vaccinerade eller inbokade 80+: 86 procent

Andel vaccinerade eller inbokade 70-79 år: 59 procent

Bokningar som gjorts torsdagen den 11/3: Nästan 14 700 (digitalt: drygt 12 000)

På särskilda boenden är 95% vaccinerade i Halland med dos 1 (riket 91%) och 89% har fått dos 2 (riket 82%).

I hemtjänst är 77% vaccinerade med minst en dos (riket 53%) och två doser 60% (riket 25%).

Källa: Region Halland