Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

Tre gånger fler vildsvin i Halland

Rekordmånga vildsvin sköts i Sverige förra året. I Halland har antalet fällda vildsvin mer än tredubblats på bara tio år. Och den växande stammen orsakar allt fler trafikolyckor.

Störst risk att stöta på ett vildsvin i Halland är i trakterna kring Falkenberg. Så sent som på torsdagsmorgonen krockade en kvinnlig mopedist med ett vildsvin utanför Årstad. Kvinnan fick föras till sjukhus.

I statistik sammanställd av Svenska Jägareförbundet fällde Falkenbergsortens jaktvårdskrets mer än en femtedel av vildsvinen i Halland under fjolåret.
– Avskjutningen har varit rätt stabil i Halland sedan 2012, men de sista tio åren har det mer än tredubblats, säger jaktvårdskonsulent Thomas Ohlsson.
Efter en mild vinter och vår väntas årets vildsvinsstam ge nya toppnoteringar i statistiken.

Vildsvinen orsakar näst flest viltolyckor i Halland, efter rådjur. Under årets första sex månader har 115 trafikolyckor med vildsvin anmälts. Störst risk att krocka med vildsvin är på höstkanten.
– Det blir ofta rätt stora skador på bilarna. Påkörda vildsvin som är skadade och inte kan komma undan kan bli riktigt farliga, säger Thomas Ohlsson.

Vildsvinsstammen ökar som mest i södra Sverige. Jämfört med Hallands 5 352 fällda vildsvin förra året, sköts så många som 19 201 stycken i Skåne.
Det är stor skillnad, ligger de halländska jägarna på latsidan?
– Absolut inte. Insatsen jägarna gör varje år är konstant. Skjuter man färre är det ett tecken på att det finns färre, säger Thomas Ohlsson.

Antalet skjutna vildsvin samt antalet anmälda trafikolyckor ger ett hum om stammens storlek, som annars är svår att få en uppfattning om.

Läs också: Vildsvinen väntas bli fler i Halland i år

– Förra året var ett bra ollonår. Vi har haft en mild vinter och mild vår, vilket gör att många fler kultingar som föds överlever. Jag gissar att vi ökar avskjutningen i höst, säger Thomas Ohlsson.
Fler vildsvin i Halland, har hallänningarna anledning att vara oroliga?
– Det är inte så att det kryllar av vildsvin, men man bör vara vaksam och ha mer uppsikt, säger Thomas Ohlson.

Förutom olyckor är vildsvin kända för att förstöra för markägare.
– De är bra på att härja ute i spannmål och klövervallar, gräsmattor och golfbanor. Enskilda markägare kan ha jättestora problem, säger Thomas Ohlsson.

Men allmänheten brukar de inte ge sig på, om de inte känner sig hotade, menar Thomas Ohlsson.
– Det har hänt en del olyckor, framför allt när det gäller jägare. Jag har inte hört att någon privatperson som inte varit ut på jakt blivit anfallen.
– Eftersöksjägare vid trafikolyckor, och jägare som är ute på jakt är mer utsatta, säger Thomas Ohlsson.