Traktor-bonanza på himmelsfärdsdagen

Traktorträffen i Åsjömad är familjen Strömbergs skapelse. Grålleparaden runt Göstorp lockar traktorfrälsta från Skåne till Värmland.

ANNONS
|

Ett 40-tal ekipage tuffar på i maklig takt på rundturen som traditionsenligt hålls på Kristi himmelsfärds dag.

–Min man startade det här för sex, sju år sedan. Då var det sju traktorer. Det har växt, säger Majvor Strömberg som åker med familj och vänner på originalflaket draget av en röd Bolinder-Munktell -65.

Solen strålar över familjefesten i den lantliga idyllen norr om Veinge.

–Det har blivit så populärt att åka med att man ringer och bokar plats på vagnen flera månader i förväg, berättar Majvor.

Bjarne Strömberg rattar en modernare Valtra Valmet med ett 20-tal passagerare i balvagnen.

–Rundan går till Bökeberg, Bölarp, Brostorp och tillbaka till Göstorp, säger han.

ANNONS

– Men du ska prata med hövdingen, han kommer här.

”Hövdingen” är Roland Strömberg, mannen bakom den årliga traktor-bonanzan.

–Det var en grej som jag kom på. Det finns massor gamla traktorer ute på bygden som bara står där utan någon större aktivitet. Många tycker att det är treligt att träffas så här, säger Roland Strömberg.

Det finns inga särskilda krav för att få vara med, mer än de vanliga trafikreglerna. Tonvikten är dock på traktorer modell dåförtiden.

– Alla är välkomna. Det är mest lokalt folk härifrån Laholm, men jag vet att det finns de som bor i Skåne som lånat traktorer i Halland för att vara med.

De som rest längst för att skumpa runt i en av vagnarna kommer ända från Värmland.

–Men de hör till familjen, tillstår Roland Strömberg.

Första stoppet är som vanligt hos konstnären Jan Fagerholm, som håller öppet för konstrundan. Tillbaka i Åsjömad efter cirka en timme väntar grillen.

ANNONS