Hallandstrafiken vill avvakta ytterligare ett par veckor för att se hur resandet utvecklar sig innan man tar till åtgärder.
Hallandstrafiken vill avvakta ytterligare ett par veckor för att se hur resandet utvecklar sig innan man tar till åtgärder. Bild: Emma Gustafsson

Trängsel kan förekomma på bussarna till PS-gymnasiet

Hallandstrafiken bekräftar att det förekommer trängsel på ett fåtal bussar till och från PS i Varberg. Men inga åtgärder sätts in än. De vill vänta och se hur resandet utvecklas. I övriga halländska kommuner har skolstarten förflutit utan trängsel.

ANNONS
LocationHalland||

Förra veckan rapporterade Hallands Nyheter att det hade varit trängsel på ett antal bussar i samband med att gymnasieskolorna öppnade. Oroliga föräldrar hade hört av sig till tidningen för att berätta om det inträffade. Hallandstrafiken sa då att de skulle ta upp frågan på ett möte på måndag (Alltså idag).

– Vi har nu haft detta möte och syftet var att fastställa nuläget vad gäller trängseln på bussarna till och från gymnasieskolorna , säger Hallandstrafikens presschef Peter Gyllander.

LÄS MER:Hallandstrafikens överfulla bussar oroar föräldrar

Med på mötet var representanter från samtliga halländska kommuner utan Kungsbacka, länsstyrelsen och Hallandstrafiken själva som var de som kallat till mötet.

ANNONS

Trångt på bussarna i Varberg

Där konstaterades att även fast oron är fortsatt stor i samtliga kommuner. Så var det endast i Varbergs kommun som någon verklig trängsel rapporterades under första veckan av resande från och till gymnasieskolorna.

– Det har gått över förväntan kan man säga, säger Peter Gyllander.

Han tror att orsaken till att det trots allt inte har blivit fler fall av trängsel är att folk har hörsammat de uppmaningar som varit och många har således valt alternativa färdsätt.

Dock kvarstår oron för att det ska bli trängsel och i fallet Varberg har det bevisligen varit trångt på bussarna också. Bland annat på buss 653 från Veddige har det varit mycket folk. Men några åtgärder kommer inte att sättas in ännu.

Nytt möte är inbokat

Hallandstrafiken ska tillsammans med Varbergs kommun diskutera eventuella åtgärder som kan sättas in om problemet kvarstår. Om två veckor blir det ett nytt möte och då bestäms vad som ska göras.

– Alla kommuner är överens om att den första veckan inte är en bra vecka för att se hur resandet blir över tid. Vi behöver ett par veckor till för att tydligt se resandemönstret, säger Peter Gyllander.

Samtidigt säger Gyllander att de självfallet inte kommer att sitta och inte göra någonting om situationen på bussarna blir värre. Då kommer de agera tidigare menar han.

ANNONS

– Vi får kontinuerligt rapporter från våra chaufförer och vi vill bidra till att minska smittspridningen. Så sker det något så agerar vi, säger Peter Gyllander.

LÄS MER:Mörk prognos för Hallandstrafiken efter sommaren

ANNONS