jobbar på nätet. Läkaren Johan Flodin från Halmstad arbetar som medicinsk ansvarig läkare på kry. På Kry möter läkare patienter via videolänk. Krys läkare sitter utspridda över hela landet, en del jobbar även från utlandet.
jobbar på nätet. Läkaren Johan Flodin från Halmstad arbetar som medicinsk ansvarig läkare på kry. På Kry möter läkare patienter via videolänk. Krys läkare sitter utspridda över hela landet, en del jobbar även från utlandet.

Träffa läkare via länk

Vården blir alltmer digital. Nu går det att möta en läkare via videolänk med appen Kry – oavsett var i världen du befinner dig. – Många är nyfikna och positiva till att prova, säger Johan Flodin, medicinsk ansvarig läkare på Kry.

ANNONS
|

Sedan ett år tillbaka är det möjligt att konsultera en svensk läkare på videolänk. Allt som behövs är mobiltäckning och appen Kry nerladdad i telefonen. Betalning sker direkt med kreditkort.

Johan Flodin, som även jobbar som läkare på en vårdcentral i Halmstad, har arbetat på Kry sen hösten 2015.

– Jag är övertygad om att det här kommer ta en plats i den traditionella vården på ett eller annat sätt framöver. Frågan är bara hur och på vilket sätt.

– Att vårdmötet sker via en videolänk kommer att bli lika vanligt som att läkaren ringer upp eller att mötet sker fysiskt på vårdcentralen.

ANNONS

Han är tydlig med att påpeka att alla vårdmöten inte kan ske med läkare online på nätet.

– Begränsningen är att det inte går att undersöka patienten fysiskt. Men mycket kan en läkare ta reda på genom att titta och genom att prata.

– Patienten kan även undersöka sig själv. Det händer att jag instruerar patienter och låter dem trycka på vissa punkter på kroppen.

Johan Flodin ser Kry som ett komplement till den fysiska vården.

– Så ser jag det nu, men det kanske jag får äta upp om några år.

Ett litet problem för läkarna på Kry är att alla sjukvårdsområden i Sverige har sina egna journalsystem.

– I dagsläget kommer vi inte åt alla journaler. Men vi jobbar på det och vill se en utveckling där det går att få tillgång till den dokumentation som finns om varje enskild patient i Sverige.

Besvären som patienterna vänder sig med till läkarna på Kry är oftast säsongsbetonade.

–Nu är det mycket fokus på allergier och allergiska reaktioner. Det har väl att göra med att pollenhalten har skjutit i höjden och människor har börjat sitta ute mera.

– För några månader sen var vi inne i en förkylningsperiod och då var det mycket frågor relaterat till hosta, snuva och besvär med bihålor. Föräldrar kan använda tjänsten för barn som är under 16 år.

ANNONS

Har ni möjlighet att skriva ut recept?

–Ja, och i många lägen gör vi det. Men bedömningen är att det enbart ska skrivas ut recept om det finns en indikation för det, säger Johan Flodin.

Karin Borgman Rense, områdeschef för närsjukvården i Halland, ser många fördelar med läkarmöten via videolänk.

– Jag är positiv till det här. Vi måste kunna möta patienten där den vill att vi ska mötas. Jag ser inte det här som ett hot, utan som ett komplement. Vi skulle kunna utveckla det här i egen regi, säger hon.

1 Logga in säkert med BankID och beskriv dina symtom eller din fråga. Ställ dig i kö för en drop-in-tid eller boka en tid.

2 Betala för mötet med kreditkort. Ett videomöte med läkare i 15 minuter kostar 299 kronor.

3 Träffa läkare via videomöte. Vid ett bokat möte påminner ett sms om att det snart är din tur. Vid ett drop-in hänger patienten kvar vid datorn.

4 Läkaren för journal som vid ett vanligt besök. Läkaren kan skriva ut recept eller ordna remiss.

ANNONS