Totalt sex dödsfall till följd av covid-19 har konstaterats i Halland på måndagsförmiddagen. I ett av fallen finns inget som tyder på att personen tillhörde någon riskgrupp enligt Maria Löfgren, smittskyddsläkare i Halland.
Totalt sex dödsfall till följd av covid-19 har konstaterats i Halland på måndagsförmiddagen. I ett av fallen finns inget som tyder på att personen tillhörde någon riskgrupp enligt Maria Löfgren, smittskyddsläkare i Halland. Bild: Jari Välitalo

Totalt sex dödsfall i Halland till följd av covid-19

Antalet dödsfall av coronaviruset i Halland har fördubblats sedan i fredags. Även antalet patienter som vårdas på sjukhus för covid-19 har fördubblats i länet. Samtidigt meddelar smittskyddsläkare Maria Löfgren att i ett av dödsfallen finns inget som tyder på att personen tillhörde en riskgrupp.

ANNONS
|

Antalet bekräftade fall av covid-19 fortsätter att stiga och är nu uppe i 92 bekräftade fall (måndag förmiddag). Sex personer har avlidit, en ökning på tre personer sedan i fredags och 14 personer vårdas nu på sjukhus, samma siffra i fredags var sju stycken.

Sex personer är i nuläget i behov av intensivvård. Men enligt Hallands smittskyddsläkare Maria Löfgren är stormen än så länge inte över oss i Halland.

– Vi följer det här dag för dag och ju fler dagar som går desto säkrare blir vi i våra prognoser framåt. Och då kan vi tydligare ana en kurva. Vi har ingen dramatisk ökning av fall från dag till dag men vi är relativt tidigt i vår del av den här pandemin i Halland, säger hon.

ANNONS

Ingen koppling till någon riskgrupp

I förra veckan rapporterades de tre första dödsfallen i Halland där personerna var i 70, 90 och 95-års åldern. Men i samband med de nya dödsfallen finns det nu fall utan tydlig koppling till riskgrupperna.

– Nu har vi dödsfall där det sträcker sig från personer födda på 60-talet och framåt. I majoriteten av alla dödsfallen så ser vi att de tillhörde riskgrupperna. Sett till ålder och bakomliggande sjukdomar. Men i ett av fallen har vi inga tydliga bakomliggande orsaker så som ålder eller underliggande sjukdomar, säger Maria Löfgren och fortsätter:

– Vi vet att hög ålder och underliggande sjukdomar utgör en risk men vi kommer att ha enstaka dödsfall i större grupper där vi inte förväntade oss det. Men det är ovanligt.

"God beredskap på sjukhusen"

Över helgen har antalet personer som vårdas på sjukhus fördubblats, är sjukhusen rustade för en ökning av fall de kommande dagarna?

– Det finns en beredskap och tydliga planer på sjukhusen för hur man ska öka antalet intensivvårdsplatser. Och det arbetet är igång på sjukhusen i både Halmstad och i Varberg. Så jag känner mig trygg i att vi har en bra beredskap.

Finns det covid-19 patienter i Halland som vårdas i respirator?

– Ja, det gör det.

ANNONS

LÄS MER:Plan finns för dubblering av antalet IVA-platser

Redan i slutet på förra veckan konstaterade Smittskydd Halland en mer omfattande smittspridning i länet. Och Region Halland har dragit igång en kampanj för att nå ut med informationen till främst folk över 70.

– Vi måste fortsätta hålla i det här med att skydda riskgrupperna, hålla sig borta från sociala kontakter som inte är absolut nödvändiga och vara noga med att stanna hemma. Vi måste verkligen hjälpas åt så att vi inte riskerar att smitta de känsliga individerna, avslutar Maria Löfgren.

LÄS MER:43-åriga Marie i Falkenberg: "Jag är coronasmittad"

ANNONS