Totalkaos efter stängningen av psykosavdelningen

Vårdpersonal vittnar om en ohållbar situation sedan psykosavdelningen i Varberg stängdes. – Det här är en urakut situation, säger Veronica Haglund, sjuksköterska.

ANNONS
|

I fredags tvingades psykosavdelning 23 att stänga på grund av akut personalbrist, vilket Hallands Nyheter har rapporterat om. Avdelningen är ännu stängd, patienter och personal trängs inne på avdelning 22.

– I klarspråk så går det åt helvete. Det här är en urakut situation, säger Veronica Haglund, sjuksköterska.

Psykotiska patienter vistas med andra patienter och det är inte bra. Patienterna mår sämre, berättar hon. Inne på avdelning 22 saknas personalutrymmen, avskiljningsrum för patienter, personaltoaletter och datorerna räcker inte för att dokumentera.

Kan ni garantera patientsäkerheten?

– Nej, nej, nej. Det här är inte patientsäkert.

Personalen tänker föreslå att halva 23:an med bättre utrymmen öppnas igen för psykospatienter och att halva 22:an i stället stängs för att lösa bemanningen.

ANNONS

Under tisdagen ska psykiatriledningen ha haft möte med regionledningen om situationen.

Sedan i mars har personalbristen lett till en rad krislösningar – avdelningarna har överbelagts, tvingats slå ihop och stänga. Under första helgen i juni stängdes akutmottagningen, vilket också har hänt tidigare.

– Uttrycket att gå på knäna är vi långt, långt förbi här, säger Veronica Haglund.

För ett par månader sedan försvann tidigare förvaltningschefen Eva Osvald Gustafsson till regionledningen som psykiatridirektör.

– Det hände över en dag. Det var verkligen kaptenen som lämnade ett sjunkande skepp, berättar Veronica Haglund.

Tidigare ekonomichefen Ove Larsson är nu tillförordnad förvaltningschef.

Förre psykiatriordföranden Bengt Eliasson (FP), numera riksdagsledamot, skräder inte orden om stängningen av psykosavdelningen och bemanningskrisen i psykiatrin.

– Det är en katastrof naturligtvis. Det är helt sanslöst att utsätta både personal och framför allt patienter för extra lidande och den här bristen på vård, säger han.

Du har haft politiskt ansvar för psykiatrin i Halland länge. Hur kunde det bli så här illa?

– Jag varnade för detta. I nämnden la vi förslag om högre löner och fortbildningsinsatser för vårdpersonal. Det finns en hierarki inom sjukvården där psykiatrin står längst ner. Då krävs extra morötter och man har traditionellt kompenserat med högre löner. Nu stoppades det högre upp i regionen – man menade att det skulle vara likvärdiga villkor i hela sjukvården – och då varnade vi för att den här situationen skulle uppstå.

ANNONS

Förra året infördes vårdval plus, när delar av psykiatrin privatiserades. Konkurrensen om vårdpersonal har ökat och utan lönesatsningen blir bemanningskris följden, menar Bengt Eliasson.

– Det är min enkla slutledning.

Nuvarande ordförande Svein Henriksen (MP) tycker inte att det är kris i psykiatrin i Varberg.

– Kris skulle jag inte kalla det. Men vi har ett ansträngt läge. Det där är brandsläckningsrapportering. Jag skulle hellre sitta ner och prata med dig under en timme för att förklara att det finns flera faktorer bakom.

På kort tid har flera delar av psykiatrin tvingats stänga. Är det inte rimligt att undra vad ska ni göra politiskt?

– Vi ska anställa bemanningssjuksköterskor. I våras öppnade man för bemanningsanställda och det är en upphandling på gång. Och så får man rekrytera brett sommarvikarier bland de som går ut skolorna.

HN har förgäves sökt t f förvaltningschef Ove Larsson.

Läs också: "Oro efter stängning av psykavdelningen"

ANNONS