Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Toppmodern cannabisodling i gammal lada

Utvändigt var det en skranglig och igenväxt lada medan det på insidan var en toppmodern och påkostad cannabisodling. Två män åtalas nu för grovt narkotikabrott för sin industriella framställning av cannabis.

Polisen hade spanat mot ladan för att bekräfta sina misstankar om att det pågick en annan typ av odling i jordbrukslandskapet än vad ladan byggts för en gång i tiden. När polisen väl gick in i den slitna ladan, mellan Våxtorp och Ränneslöv, möttes de av en mindre byggnad. I förundersökningsprotokollet noteras ”uppförandet av odlingsrummen är mycket genomarbetade och noggrant utförda”. Samtidigt antecknas det att kabeldragning och ventilation är så gediget gjort att det handlar om allt annat än en tillfällig odlingsplats.

Inne i odlingskammaren som byggts upp var det nästan ett helt automatiserat system som skötte bevattning, värme och ljus åt de små gröna flikiga bladen som växte upp mot taket. Krukorna var alla anslutna till ett bevattningssystem med pump och alla odlingslampor var höj- och sänkbara för att tillgodose plantorna under tillväxtprocessen. Dessutom hade ett särskilt torkrum för växterna byggts en våning upp.

För att den tekniskt avancerade odlingen inte skulle få elräkningen att skjuta i höjden satsades det på ett dieseldrivet elverk som inreddes i ena hörnet av ladan med reservtankar på 2 kubik bränsle.

För den kriminaltekniska undersökningen av ladan tog det två arbetsdagar för att gå igenom allt. Cannabisen som växte i ladan blev närmare tio kilo i torkad form. Hade inte polisen gått in och skördat i förväg beräknas partiet ha landat på 19 kilo narkotika. Bara i inköp till tekniken för odlingarna beräknas utgifter för inköp ha uppgått till närmare en kvarts miljon kronor.

Polisen plockade snabbt in en nu 40-årig man hemmahörande i Halmstad som lagt ner mycket tid på gården, som de hyrt av en intet ont anande person. I ett första förhör ombads 40-åringen berätta om sin verksamhet. Men svarade att han erkänner brottet och kommer svara på frågor men inte berätta fritt. Men 40-åringen uppgav då att han trodde sig kunna få fram fyra kilo cannabis för eget bruk.

Efter att 40-åringen häktades i slutet av september gick inte förhören framåt, oftast svarade han inte helt sanningsenligt och uppgav att han gjort allt själv. Ibland teg sig mannen igenom större delar av flera förhör.

I slutet av oktober häktades en 39-årig man, även han hemmahörande i Halmstad och enligt åklagaren är det de som drivit den industriella odlingen ihop och i samförstånd. 39-åringen åringen har dock försökt minska ner sin roll i odlingen och trots att vittnen kunnat uppge att han varit drivande att få material och elverket till ladan så nekar 39-åringen helt till brottet. 40-åringen medger till en viss del. Kompanjonerna åtalas nu för grovt narkotikabrott.