Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hallå hallå. Tina Norén Örqvist är en av tusentals svenskar som svarar på Sverigenumret. Bilden ljuger dock. Hon tar inga sådana samtal under arbetstid.

Tina svarar när världen slår en signal

– Jag tyckte att det lät skitroligt, säger Tina Norén Örqvist om varför hon ville svara på världens frågor om Sverige. På bara några dagar har hon fått 20 samtal från jordens alla hörn via Sverigenumret.

Det var i förra veckan som Svenska Turistföreningen lanserade Sverigenumret, eller ”The Swedish Number” som det officiellt heter.

Numret tar emot samtal från hela världen, och de som svarar är frivilliga svenskar som kan berätta lite om vårt land.

En av dem som nappat på att bli något av en svensk ambassadör är Tina Norén Örqvist, receptionist på Laholms kommun, ordförande i Knäreds samhällsförening med mera.

– Jag tänkte själv att det vore roligt att prata med någon som bor i ett annat land. Tycker de detsamma som de officiella personerna?, säger hon.

Hon laddade ner appen i fredags och det började snart ringa. Från Pakistan, Australien, Hong Kong och USA, bland annat.

–  De från USA undrar vad vi svenskar tycker om Donald Trump och vem jag skulle rösta på i det amerikanska valet. Jag kan ju bara svara för mig själv, men det har varit jätteintressanta diskussioner, säger Tina Norén Örqvist.

En man från Australien undrade om man fick ha hund på restaurang i Sverige, en amerikan om hur vi såg på e-cigaretter.

– Det ringde en man från Dacca och bad mig beskriva vad jag såg genom fönstret. Tre hus. ”Här bor vi 65 miljoner människor”, sade han. Rätt kul att en 25-åring från Bangladesh ringer till Tina i Kåphult, tycker Tina.

På måndagen hade Sverigenumret fått över 40 000 påringningar. Tina hade hunnit med 20 stycken.

– Inte ett enda har känts skumt eller obehagligt. Det känns nästan som om man känner dem man pratar med, säger hon.