Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lars Hamrén, pensionerad kriminalpolischef, är inte övertygad om att det var Skandiamennen som sköt Olof Palme. Under flera år jobbade han med Palmeutredningen.  Bild: Fredrik Magnusson
Lars Hamrén, pensionerad kriminalpolischef, är inte övertygad om att det var Skandiamennen som sköt Olof Palme. Under flera år jobbade han med Palmeutredningen. Bild: Fredrik Magnusson

Tidigare Palme-utredare inte säker på Skandiamannen

Pensionerade kriminalkommissarien Lars Hamrén var med i Palmeutredningen under de första åren. Han följde presskonferensen där Skandiamannen presenterades som mannen som troligtvis sköt Olof Palme. – Jag är besviken, trodde det skulle komma något mer handfast, säger han.

Från 2001 och fram till pensionen var Lars Hamrén chef för roteln för grova brott i Halland.

Men innan dess jobbade han bland annat med Palmeutredningen. I en intervju med Hallandsposten i samband med sin pensionering berättade Lars Hamrén varför han var övertygad om att Christer Pettersson var mördaren.

– Kort sagt: Den samlade bevisningen

Skandiamannen utpekad som Palmes mördare

Trots utpekandet av Stig Engström som Olof Palmes troliga mördare så känner sig inte Lars Hamrén övertygad om att det är den så kallade Skandiamannen som låg bakom mordet.

– Jag kan inte vara säker på att det är han, det kan ingen vara säker på. Det skulle kunna vara Skandiamannen likaväl som någon annan som varit misstänkt.

När Palme sköts var Lars Hamrén inkallad på repmöte och kom in i utredningen en vecka senare. Han var med under den kritiska perioden när Christer Pettersson blev frikänd och lämnade häktet.

– Jag och min kollega körde hem honom efter att han blivit frikänd. Det var en intensiv tid med jobb i princip hela tiden. De hetaste spåren då var Christer Pettersson, PKK-spåret och Sydafrika-spåret.

Men inte Stig Engström?

– Nej, inte vad jag kan komma ihåg. Jag hade aldrig med Skandiamannen att göra, det var många som skulle höras på den tiden.

Saknas konkret bevisning

Han tycker det har gjorts en gedigen utredning, speciellt kring Skandiamannen.

– Men det finns ingen konkret bevisning som jag ser det. Det enda man kan säga är att det skulle kunna vara Skandiamannen. Jag trodde att utredarna hade hittat ett mordvapen eller dna, för utvecklingen går ju framåt hela tiden.

Hur ser du på att Skandiamannen gav uppgifter till polisen som inte överensstämde med övriga vittnen?

– Vittnen ändrar sig från gång till gång. En del vittnen hörs många gånger och ändrar sina tidigare utsagor lite hit och dit. Den tekniska bevisningen finns inte och nu ska ju utredningen läggas ned.

Hur ofta tänker du på Palmeutredningen idag?

– Det är inte mycket, bara på årsdagarna, säger Lars Hamrén, som faktiskt hoppar in ibland som utredare när det är ont om personal hos polisen i Stockholm.