Testkit för covid-19 införs i skolor

Högstadieskolor och gymnasieskolor ska få covidtester som ska kunna erbjudas till elever och personal. Syftet med testerna är att underlätta provtagningen och begränsa smittspridningen i ett tidigt skede.

ANNONS
|

Inför höstterminen ska skolor i Halland få covidtester som ska kunna erbjudas till elever och personal, vilket P4 Halland var först med att rapportera om. Främst kommer testerna införas på högstadieskolor och gymnasieskolor, men även mellanstadieskolor kan få ta del av testningen.

— Testningen är i samband med att vi smittspårar de som haft nära kontakt med någon som blivit sjuk. Syftet är att fånga upp symtomfria personer innan de själva märkt av någon smitta och bryta smittkedjan så tidigt som möjligt, förklarar Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare på Region Halland.

Att skolorna får ta del av testerna nu har att göra med att regionen fått ta del av en ny teknik som ska användas i samband med provtagningen. Tekniken gör det möjligt för testutföraren att identifiera sitt test med hjälp av en QR-kod och sitt bank-id.

ANNONS

— Vi såg att just skolmiljö var det område som hade störst nytta av det. Men det kan finnas ytterligare områden som får ta del av tekniken i framtiden.

Vad gäller för de elever som inte har bank-id?

— Det är lite bökigt med bank-id, så vi förstår att det kan bli besvärligt i sammanhanget. Har man inte bank-id får man boka in en tid för självprovtagning, som tidigare. Vi är medvetna om problematiken men nu finns ingen alternativ lösning, säger Rydberg Mo.

De första covidtesterna kommer att levereras till skolorna under vecka 33. Till en start ska de levererade testerna räcka till cirka tio procent av målgruppen på skolan. Genomförda tester lämnas sedan in på valfri vårdcentral.

— Det är naturligtvis jättesvårt att förutspå hur snabbt de kommer gå åt, men tar de slut går det att beställa nya, säger Maria Mo Rydberg.

”Vi följer utvecklingen noga”

Under höstterminen kommer de allmänna råden för minskad smittspridning av covid-19 att fortsätta gälla. Elever som har tid för vaccination kommer också att frikopplas från skolan om vaccinationen sker under skoltid, enligt Stigert Pettersson, chef på Barn- och utbildningsförvaltningen i Falkenberg.

— Det är en del vi gör för att hjälpa med att underlätta för elever att minska smittspridning, säger han.

ANNONS
ANNONS