Terrorattentatet - detta har hänt hittills

Strax innan klockan 17, lördagen den 11 december, exploderade en bil mitt i julruschen i centrala Stockholm. Kort därefter spränger 28-årige Taimour Abdulwahab sig själv till döds...

ANNONS
|

Lördag (11/12) 16.40: Säkerhetspolisen Säpo och TT får ett mejl bland annat innehållande en ljudfil med terrorhot.

– Våra aktioner kommer att prata för sig själva. Så länge ni inte slutar ert krig mot islam och förnedrande mot profeten och ert dumma support till grisen Vilks, säger mannen på bandet.

16.53: Larmet kommer om att en bil exploderat i korsningen mellan Drottninggatan och Olof Palmes väg i Stockholm. Två personer skadas.

– Det är ingen fara för någon av de skadades liv. Vi har kunnat förhöra dem och den ena fick nästan genast lämna sjukhuset, sade polisens pressinformatör Kjell Lindgren.

ANNONS

17.02: Ett par hundra meter från platsen där bilen sprängdes dör en man när en av de bomber han bär på detonerar.

– Vi var på väg tillbaka efter att ha fotograferat den brinnande bilen, tillbaka till resten av familjen, när den andra smällen kom. Bara 20-25 meter från där min fru, sonhustru och barnbarn stod sprängde mannen sig själv, säger Väröbackabon Morgan Börjesson som befann sig på platsen tillsammans med sin familj.

21.00: Polisen berättar att det var gasoltuber som exploderade i bilen, samt att man hittat en väska med spik bredvid den döde mannen.

- Det verkade som tur var väldigt misslyckat. Fönster är väldigt sköra och skulle ha gått sönder direkt. Sannolikt har bara delat av laddningen löst ut. Om det var splitterförsedda bomber och mycket folk runt omkring kunde ha den ha dödat från tiotals till hundratals personer samt skadat väldigt många, sade Bo Janzon, som arbetat i 39 år på Totalförsvarets forskningsinstitut som bland annat chef för vapenavdelningen, i efterhand.

24.00: Carl Bildt twittrar att det rör sig om ett terrordåd, vilket han fått motta kritik för i efterhand.

"Mycket oroväckande försök till terroristdåd i folktät del av Stockholm. Misslyckades - men det kunde ha blivit katastrofalt", skrev utrikesministern vid midnatt.

ANNONS

Söndag (12/13) 9.00: Säpo övertar utredningen och inleder en förundersökning om terrorbrott.

– Det som talar mest för ett terroristbrott är det meddelande som mannen skickat till nyhetsredaktioner och den frustration och ilska som han ger uttryck för i det brevet, säger åklagaren Thomas Lindstrand, som därmed kopplar det uppmärksammade mejlet till den nu döde mannen.

12.00: Det framkommer att bombmannen var 28 år och bosatt i Tranås

18.00: Organisationen Svenska muslimer för fred och rättvisa demonstrerar mot självmordsbombningen i Stockholm.

20.40: TT uppger att en försvarsanställd några timmar före dådet varnat en bekant att något allvarligt skulle ske på Drottninggatan. Försvarsmakten förnekar senare att man känt till något i förväg.

– Vi har inte hittat något stöd för påståendet. Om Försvarsmakten skulle känna till sådan här information är jag övertygad om att de skulle informera oss. Det är så vi arbetar, säger Anders Thornberg.

24.00: Brittisk polis genomför en husrannsakan på en adress i Luton i södra England där 28-åringen bott.

”Inga gripanden har gjorts och inget farligt material har påträffats”, skriver polisen i ett uttalande.

Måndag (13/12) 04.00: Polisen stormar en lägenhet i Hässelby där nära släktingar till mannen bor.

12.00: Vid en presskonferens uppger Säpo och Thomas Lindstrand att man utgår från att mannen haft minst en medhjälpare. Den misstänkte självmordsbombaren är enligt Säpo med största sannolikhet identifierad som 28-årige Taimour Abdulwahab.

ANNONS

Em: Utredarna tror att Abdulwahab var på väg till någon tätt befolkad plats och av misstag råkade utlösa sprängladdningen. På frågan om hur kraftig detonationen blivit om allt hade exploderat på samma gång svarade Lindstrand att det nog hade ”orsakat väldigt ordentliga skador”.

Kv: Amerikanska polismyndigheten FBI har skickat sju bombexperter till Sverige för att hjälpa till i utredningen.

– Det är särskilt viktigt för ett litet land som Sverige som inte har all expertis, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

Tisdag (14/12): Socialdemokraterna stöder nu regeringen i frågan om att Säpo ska få rätt att signalspana för att lättare kunna följa terroristgrupper. Partiet släpper också det rödgröna vallöftet att riva upp FRA-lagen.

–Jag kommer att uppmana regeringen att lägga fram ett förslag som möjliggör att också Säpo ska kunna få information från FRA, säger Morgan Johansson (S), ordförande i riksdagens justitieutskott, till Svenska Dagbladet.

Morgan Johansson menar dock att beslutet inte har någon koppling till terrordådet i Stockholm.

14.45: Brittiska polismyndigheten Scotland Yard uppger för TT att husrannsakan i Abdulwahabs bostad i Luton fortfarande pågår på tisdagen, mer än ett och ett halvt dygn efter att den påbörjades.

"MI5 undersöker om Abdulwahab hade några kopplingar till tidigare avslöjade terrorceller i Luton, 2004 och 2005", skriver Daily Telegraph på nätet.

ANNONS

Em: Säpo ska hålla en pressträff på torsdag och då informera om läget i utredningen.

Onsdag 15/12: Kartläggningen av självmordsbombaren Taimour Abdulwahab pågår nu i flera länder. I Stockholm är det extra ordningsvakter i tunnelbanan, höjd beredskap på Centralen och många larm om kvarglömda föremål i centrum.

ANNONS