Nu kan du vidarebefordra bluff-sms direkt till teleoperatörerna via kortnummer 7726.
Nu kan du vidarebefordra bluff-sms direkt till teleoperatörerna via kortnummer 7726. Bild: Emilie Holtet

Teleoperatörer går ihop – så rapporterar du bluff-sms

När bedragarna byter både skepnad och tillvägagångssätt uppgår brottsvinsterna till miljardbelopp. Nu går teleoperatörerna ihop och har skapat ett gemensamt kortnummer dit abonnenterna kan anmäla misstänkta bedrägeriförsök via sms.

ANNONS
|

Bara den senaste veckan har ett tiotal falkenbergare och varbergare polisanmält att de har utsatts för bedragare i olika skepnader. Flera har anat oråd, varpå det har slutat vid ett bedrägeriförsök. Men vid ett par tillfällen har bedragarna lyckats lura till sig stora summor pengar.

Ett vanligt tillvägagångssätt är bluff-sms. Det kan handla om falska påståenden om uppdateringar av digitala tjänster, paket-sms eller att beställningar har gjorts i ens namn.

Nytt gemensamt kortnummer

Nu har teleoperatörerna gått ihop och skapat ett gemensamt kortnummer, 7726, dit abonnenterna kan anmäla misstänkta bedrägeriförsök via sms.

– Detta är ett resultat av polisens nationella bedrägericentrums arbete tillsammans med operatörerna, säger Anna-Karin Kjellgren, brottsförebyggande samordnare på polisens bedrägerisektion i region väst, och fortsätter:

ANNONS

– För vår del handlar det om att vi förhoppningsvis slipper få in de här anmälningarna. Att operatörerna kan hantera det och att den här typen av bedrägerier kan fasas ut eller kraftigt minska.

Kortnumret har införts för att teleoperatörerna snabbare ska få kännedom om bluff-sms:en. Man vidarebefordrar sms:et och därefter kan operatörerna blockera bedrägerimeddelanden från att skickas till fler personer.

– Men vi vill jättegärna ha in anmälningarna om försöken också för att kunna följa brottsligheten, förklarar Kjellgren.

Brottsvinster på flera miljarder

Under 2022 uppgick brottsvinsterna för bedrägerier till 5,8 miljarder kronor, där telefonbedrägerier mot äldre var den näst högsta inkomstkällan med sina 619 miljoner. Detta är miljardbelopp som, enligt polisens nationella bedrägericentrum, kommer att överträffas 2023.

– Brottsvinsterna från bedrägerier är högre än narkotikans brottsvinster. Det är en motor för de kriminella och som finansierar vapen och droger. Det visar verkligen på hur utbrett det är.

Har ni tagit för lätt på bedrägerierna med tanke på hur länge sedan ni förutspådde en negativ utveckling?

– Ja, du... Det är en bra fråga faktiskt. Det började gro ordentligt år 2017 med telefonbedrägerier mot äldre. Det är klart att man ska vara självkritisk till att det har kunnat pågå så här länge och hur det är möjligt att det får fortsätta. Både polisen och bankerna borde vända blicken inåt, säger Anna-Karin Kjellgren.

ANNONS

Så rapporterar du bluff-sms

• Markera meddelandet och tryck på ”mer”. Tryck sedan på vidarebefordra-pilen i högra hörnet. Då skapas ett nytt meddelande som inkluderar bluff-sms:et.

• Skicka meddelandet till kortnummer 7726. Då får din teleoperatör direkt kännedom om sms:et.

• Klart! Funktionen gäller än så länge endast bluff-sms och inte bedrägliga mejl. Det enda du hittills kan göra om du har fått ett mejl är att markera det som skräppost.

Källa: Polisen

ANNONS