Tecken på färre vildsvin i Halland – se videon på kultingarna

Ann-Christine Ljungdahl körde förbi en hord av vildsvinskultingar – och fångade detta på film. Det finns dock tecken på att vildsvinen i Halland är på väg att bli färre.

ANNONS
LocationOnsala||

Under måndagsnatten lyckades Ann-Christine Ljungdahl fånga när en stor flock vildsvinskultingar sprang över vägen i Vallda. Men det är ingen ovanlig syn på Onsalahalvön.

– Man ser de titt som tätt. Men jag har inte sett så många samtidigt förut, det verkade vara två kullar, för det var många och försvann sen åt två olika håll, säger hon och fortsätter:

– De är ju söta när de är så små. Och jag älskar djur men de förstör mycket.

Gert Olsson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Halland, berättar att kultingarna man kan se på videon är så kallade pyjamasgrisar.

– Nu är det svårt att uppskatta den egentliga storleken på de i videon, men de byter päls från den här randiga till en rödbrun när de är 3-5 månader gamla.

ANNONS

Så vitt Gert Olsson kan se är det bara kultingar som syns på videon, däremot hoppas han att deras mamma eller mammor finns i närheten.

– Jag hoppas att det finns en eller flera suggor utanför bild, att de här kultingarna inte är moderslösa. Om en sugga dör kommer de här väldigt unga vildsvinen missa den sociala biten. De är jätteintelligenta djur och om de inte har någon att lära av kommer det bli värstingar av dem.

Tecken på färre vildsvin

Även om kultingarna kan vara söta är vildsvin kända för att ställa till problem, till exempel för jordbrukare.

– När det kommer till viltskador i jordbruket är det vildsvinen som står för den absolut största skadan, och det påverkar halländska jordbrukare väldigt mycket, säger Gert Olsson.

Enligt honom finns det indikationer på att antalet vildsvin har minskat i Halland den senaste tiden.

– Jag vet att man har skjutit färre vildsvin under jaktåret 2020 till 2021. Om man jämför med tidigare jaktår kan det vara så att trenden har brutits – att det har blivit färre vildsvin helt enkelt.

Särskilt på Onsalahalvön har jägare varit måna om att minska beståndet.

– Det har ju varit bekymmer med mycket viltolyckor på Onsalahalvön. Där vet jag att man medvetet har ökat avskjutningen av vildsvinsstammen, säger Gert Olsson.

ANNONS

Trafikolyckorna har minskat

Under en tioårsperiod såg man en dramatisk ökning av antalet trafikolyckor med vildsvin. De senaste åren kan dock den trenden ha vänt, vilket är en annan indikator till att vildsvinen blivit färre.

– Mellan 2010 och 2019 hade viltolyckorna med vildsvin fyrdubblats. De senaste åren, 2020 och 2021, har olyckorna gått ned med 25 procent, vilket är en väldigt bra utveckling, berättar Gert Olsson.

Har fått trädgården uppbökad några gånger

Ann-Christine Ljungdahl som fick kultingarna på film säger att hon hörde grymtade i buskarna så hon tror mamman eller mammorna gömde sig lite längre bort från vägen.

Varje möte med vildsvinen är med skräckblandad förtjusning. Hennes trädgård har blivit uppbökad av vildsvin några gånger och hon har även stått öga mot öga med en sugga.

– Då var jag rädd. Men jag vet inte om de skulle attackera men man kan ju råka stöta på fel vildsvin. Jag vill inte sätta elstängsel runt trädgården, det funkar inte riktigt. Det går fort när de far fram i en trädgård, som när man plöjer, säger hon.

Hon vet att det är många vildsvin som skjutits på Onsalahalvön, men hon vet inte om det har blivit färre.

– Jag ser en hel del. Det kan hända att det är färre. Men man ser att det kommer bli en herrans massa här snart med de här små snuttarna som springer omkring, säger Ann-Christine Ljungdahl.

ANNONS
ANNONS