Fästingskräcken fick stå åt sidan för coronaoro.
Fästingskräcken fick stå åt sidan för coronaoro. Bild: Kyrre Lien/SCANPIX

TBE-vaccinering minskade under coronakrisens början

När coronakrisen svepte in över Sverige i början på våren minskade vaccineringen mot TBE. Apoteket ser nu en uppåtgående trend igen samtidigt som Smittskydd Halland betonar att det inte finns anledning att avstå från annan vaccinering under pandemin.

ANNONS
LocationHalmstad||

Apoteket Berguven på Hallands sjukhus i Halmstad höjde tidigare under våren ett varningens finger angående att vaccinationerna mot TBE var få.

– Vi märkte att vi hade betydligt mindre under vecka nio till tolv, men då hade corona en väldig topp i hur folk ändrade sig efter det, säger Gustaf Modig, apotekschef på Apoteket Berguven.

Nu ser man snarare en ökning i antalet TBE-vaccinationer.

– Det finns väl en idé om att folk tar sig ut i något större utsträckning igen nu, spekulerar Modig.

Demografin bland de som vaccinerar sig beskriver Gustaf Modig som bred, men med överrespresentation bland yngre. Under flera år har man sett en ökning av TBE med ungefär fem procent i Sverige och när man nu inte kan resa utomlands kan det vara att sommarsemestern läggs inrikes i mer TBE-drabbade län, så som Stockholm och Uppsala.

ANNONS

TBE under coronakrisen

Gustaf Modig var under våren lite orolig att vi i bekämpandet av det nya coronaviruset glömde bort andra sjukdomar. Detta kan i nuläget endast spekuleras i, men Mats Erntell, läkare vid Smittskydd Halland menar att det inte finns någon anledning att tänka så.

– TBE-vaccin skyddar varken till det bättre eller sämre för skydd mot Covid-19. Men som alltid ska man inte vaccinera sig i samband med feber av vilken orsak den än månde ha eller oberoende av vaccin, skriver Erntell till HP.

Erntell framhåller även kroppens immunsystem på egen hand motarbetar flera olika mikroorganismer samtidigt, vilket återigen förstärker att en frisk person inte har anledning att avstå från vaccinering – under pandemi eller inte.

ANNONS