Om en person med luftvägssymtom är i behov av tandvård kommer personalen på mottagningen använda samma skyddsutrustning som sjukvårdspersonal gör i kontakt med coronapatienter berättar Jelena Sannabo, områdeschef för Folktandvården Halland.
Om en person med luftvägssymtom är i behov av tandvård kommer personalen på mottagningen använda samma skyddsutrustning som sjukvårdspersonal gör i kontakt med coronapatienter berättar Jelena Sannabo, områdeschef för Folktandvården Halland. Bild: Privat & Tore Meek/TT

Tandläkarmottagning i beredskap för coronapatienter

Med anledning av coronaviruset är personer med luftvägssymtom inte välkomna till någon av Folktandvårdens mottagningar. Men problem med tänderna kan fortfarande uppstå och om det är akut finns det en lösning.

ANNONS
|

Om personer med bekräftad covid-19 eller symptom som skulle kunna innebära att man smittats av coronaviruset får akuta tandproblem finns det en mottagning beredda att ta emot dem. Men endast om det handlar om tandproblem som absolut inte kan vänta tills patienten är symtomfri.

Folktandvården Halland har tagit fram en rutin som innebär att den som är sjuk och i behov av tandvård ska ringa sin vanliga klinik som i sin tur gör en bedömning om det är ett akut läge. Då hänvisas patienten till en mottagning som är beredd på att ta emot patienter med bekräftad eller misstänkt coronasmitta.

ANNONS

– Det är i stort sett bara vid livshotande situationer, exempelvis om man är mycket svullen. Många tillstånd går att åtgärda genom smärtstillande och antibiotika, men i vissa fall måste man ta bort en tand eller borra, säger Jelena Sannabo, områdeschef för Folktandvården Halland.

Om ett samtal med en tandläkare inte räcker för att bedöma situationen har man också öppnat upp för att börja med videokonsultationer. Tre tandläkare har utbildats i att hantera videoverktyget som regionens vårdcentraler redan använder. Än har den förberedda mottagningen inte behövt ta emot några patienter och videoverktyget har inte kommit till användning.

– Videokonsultation tar man till när det är något man måste titta på och ett vanligt telefonsamtal inte räcker till, säger hon.

Jelena Sannabo vill inte berätta vilken av Folktandvårdens mottagningar som kommer ta emot personer med luftvägssymptom eftersom man inte vill att hallänningarna ska åka dit på eget initiativ. Mottagningen är inte heller bemannad utan det finns personal i beredskap på andra mottagningar som kan ta sig dit om en patient måste få vård.

Varför har man valt lösningen att ha en mottagning i beredskap?

– På grund av att skyddsutrustningen alltid ska finnas på rätt ställe och det ska finnas personal som är utbildad i att hantera den. Patienterna ska ha en enskild ingång, det finns flera faktorer enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Sannabo.

ANNONS

Personalen som kan behöva jobba på mottagningen kommer att använda samma skyddsutrustning som används inom sjukvården. Folktandvården följer de riktlinjer som Region Halland tagit fram för hanteringen av patienter med bekräftad eller misstänkt covid-19.

ANNONS