Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tågstrejken är avblåst

Nu kan tågresenärerna andas ut. Lönekonflikten har slutligen fått en lösning.

Seko, Service- och kommunikationsfacket drar tillbaka sitt strejkvarsel. Anledningen är att fackförbundet har kommit överens med arbetsgivarorganisationen Almega om ett nytt avtal för spårtrafikområdet. 

Parterna enades till slut om ett treårigt avtal som innebär att medlemmarna får samma löneökningar som till exempel industri. I uppgörelsen ingår det också en låglönesatsning, där arbetsgivaren ska satsa på de anställda med löner på under 24 000 kronor.

– Det är en seger för rättvisan. Vi får nu den låglönesatsning som vi krävt och andra plusvärden som är viktiga för våra medlemmar på detta område, säger Valle Karlsson, förbundsordförande i Seko i ett pressmeddelande.

Seko har bland annat fått igenom förbättringar om extra pensionsavsättningar samt utökat anställningsskydd vid upphandlingar. 

Om inte parterna hade kommit överens hade lokalvårdare på tåg- och tunnelbanan i Stockholm tagits ut i strejk i morgon (fredag). Den 16 maj hade det varit lokförarna på SJ Götalandståg tur och några dagar senare, den 19 maj, hade tågvärdar på tågoperatören Transdev i Malmö påverkats av strejken.  

För Hallands del hade tågtrafiken på Viskadalsbanan samt de två tågturer på Västkustbanan som körs av Västtågen drabbats av konflikten. 

Avtalet berör cirka 10 000 medlemmar.