Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nytt uppdrag. Lotta Edin blir chef för den nya SVT-redaktionen i Halmstad. Under sin karriär hann hon med några år på Hallandsposten under 1990-talet. I 15 år har hon arbetat på TV4 som reporter, nyhetsuppläsare, nyhetschef och regional chef.

SVT storsatsar på halländska nyheter

Sveriges Television satsar på Halmstad. En ny redaktion med nio tjänster ska placeras vid Lilla torg.

Redaktionschef blir Lotta Edin, Halmstadbo med lång erfarenhet från medievärlden, bland annat som nyhetschef för TV4 Halland.

– Uppdraget känns jättespännande och smickrande. Det är kul att Halland får sin egen sändning rakt igenom, säger hon.

Den nya Halmstadredaktionen är en del av SVT:s satsning på lokal bevakning. I dag sänds Hallandsnytt en gång om dagen, medan Västnytt, som täcker ett betydligt större område, står för övriga sändningar i länet.

I mars nästa år byter Hallandsnytt namn till SVT Nyheter Halland och kommer därefter att sändas åtta gånger per dag – fem morgonsändningar och tre kvällssändningar. Inslagen produceras i Halmstad och sänds från Göteborg.

Lotta Edin menar att det är positivt för den lokala journalistiken att ytterligare en medieaktör etablerar sig i Halmstad.

– Det var smärtsamt när TV4 beslutade att man skulle lägga ner de lokala sändningarna och det är tufft för pressen i dag. Ju fler journalister som verkar i länet, desto bättre för publiken.

SVT-redaktionen med nio medarbetare kommer att sitta vid Lilla torg, på samma våningsplan som Radio Halland. Trots samlokaliseringen blir det två helt separata redaktioner, är Lotta Edin noga med att understryka.

Tittarna ska erbjudas bra halländska – inte västsvenska – nyheter och fokus ska inte bara ligga på sändningstiden i tv-tablån.

– I uppdraget ingår det att ännu mer utveckla de digitala tjänsterna och att finnas där publiken finns, säger Lotta Edin.

I dag har SVT en lokalredaktion i Varberg med fyra medarbetare. Den försvinner i samband med att man bygger upp den nya redaktionen i Halmstad och medarbetarna har erbjudits nya jobb. Lena-Marie Nilsson är nyhetschef på SVT Väst:

”När vi växer i Halland känns det naturligt att etablera oss i länets största stad, där flera maktcentra finns och där flest människor bor. Vi ska finnas i landets 20 största städer, och Halmstad är en av dem”, skriver hon i ett mejl och fortsätter:

” De sex halländska kommunerna har tidigare fått slåss med Västnytts övriga 49 kommuner om utrymmet. Att bli en egen nyhetsredaktion med en länsbevakning betyder naturligtvis massor för våra möjligheter att bedriva bra lokal journalistik i Halland. ”