Sven-Åke prisad för naturvård

Sven-Åke Johansson på Bösteshult i Fagered har tilldelats årets floravårdspris av Hallands Botaniska Förening. – Ett fantastiskt erkännande för det arbete jag gjort för naturvården, säger han.

ANNONS
|

I söndags passade föreningen på att dela ut priset på plats i Bösteshult. Nyvalde ordföranden Frida Nettelbladt höll ett litet tal och överräckte diplom samt en mindre prissumma till Sven-Åke Johansson som bevis för den värdefulla naturvårdsinsatsen. Dagen till ära hade det ihärdiga regnandet upphört och solen lysten över markerna.

– Det är viktigt att uppmärksamma sådant här fint arbete och jag hoppas att priset i framtiden blir ännu större, sa Frida Nettelbladt i sitt anförande och gratulerade pristagaren Sven-Åke Johansson.

Därefter blev det guidad tur i de för fullt blomstrande markerna som sammanlagt är på runt tre hektar. Det ligger ett stort arbete bakom blomsterprakten. Några ytor måste slås med lie eller slåtterbalk, andra ska betas tidigt på säsongen för att ogräset inte ska ta över och några får betas först efter blomningen.

ANNONS

– Det är för att blommorna ska hinna fröa av sig, förklarade Sven-Åke Johansson.

Han är mäster själv i konsten att hantera lien och håller kurser i det liksom konsten att lägga stenmurar och bygga smålandsstaket, flitigt anlitad av bland andra Länsstyrelsen.

Sven-Åke Johansson gillar småskaligheten och en natur som inte enbart består av granskog.

– Det kanske hade varit mer lönsamt men det här är min livsfilosofi, jag är tillfreds i markerna som de är och pengar är inte allt, säger han och njuter för fullt bland blomstrande nattvioler, slåttergubbar och Jungfru Marie Nycklar.

Gruppen besökare hittar rader av fina blommor och Lars-Erik Magnusson, ansvarig för rödlistade arter, noterar ivrigt i sitt block och på sin GPS-navigator vad han hittar.

– Det här är jättevärdefullt och måste bara bevaras. Här finns flera rödlistade arter och i den här biotopen finns säkert fler som vi ännu inte hittat, säger Lars-Erik Magnusson.

ANNONS