Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Under förra veckan genomfördes rekordmånga coronatester i Halland, närmare 7 000. 8,5 procent av dem, 594 prover, visade på en pågående covidinfektion.  Bild: Johan Nilsson/TT och Stefan Hörberg/Rithuset
Under förra veckan genomfördes rekordmånga coronatester i Halland, närmare 7 000. 8,5 procent av dem, 594 prover, visade på en pågående covidinfektion. Bild: Johan Nilsson/TT och Stefan Hörberg/Rithuset

Svart vecka summerad: 467 nya covidfall i Halland

Antalet nya fall av covid-19 i Halland har slagit ett oönskat rekord. 467 hallänningar konstaterades smittade under förra veckan, vilket är mer än dubbelt så många som föregående vecka. Även andelen som fick ett positiv provsvar mer än dubblerades, från 4 till 8,5 procent.

Vid en presskonferens i torsdags berättade Region Halland om en oroande utveckling, där flera tecken tyder på att coronasmittan tagit ny fart i Halland. Ett sådant tecken är att antalet konstaterade fall ökat dramatiskt, ett annat att andelen som får ett positivt provsvar inte längre ligger på de 2-3 procent där de legat under flera veckor.

När nu förra veckans provtagning summerats står det klart att rekordmånga tester genomförts, närmare 7 000, och att 8,5 procent av dem, 594 prover, visade på en pågående covidinfektion.

Diagrammet visar antal coronaprover per vecka (blå staplar), antal positiva provsvar (röda staplar) och hur stor andel de positiva svaren utgör (orange linje). I förra veckan tog andelen ett rejält skutt upp, från 4 procent till 8,5. Bild: Region Halland
Diagrammet visar antal coronaprover per vecka (blå staplar), antal positiva provsvar (röda staplar) och hur stor andel de positiva svaren utgör (orange linje). I förra veckan tog andelen ett rejält skutt upp, från 4 procent till 8,5. Bild: Region Halland

Nytt rekord i antal fall

594 positiva provsvar innebär dock inte att Halland inte 594 nya fall, eftersom det finns personer som provtas flera gånger. Antalet konstaterade fall landades istället på 467, vilket är ner än dubbelt så många som förrförra veckans 194 nya fall. Det tidigare rekordet återfanns i vecka 26 med 240 fall.

Halland är inte ensamt om att se en ökad smittspridning och i torsdags beslutade Folkhälsomyndigheten om utökade restriktioner för boende i Västra Götaland, Stockholm och Östergötland. Sedan tidigare omfattas även Skåne och Uppsala län.

Skärpta råd kan komma i veckan

Vid Region Hallands presskonferens aviserades att också Halland för en dialog med Folkhälsomyndigheten och att ett eventuellt beslut om skärpta råd kan komma i denna vecka.

Vid lunchtid på måndagen meddelade Region Halland i ett mejl att ”Vi vet inte i rådande stund om eller när skärpta allmänna råd kommer för vår region. Vi återkommer så snart vi har något nytt besked att ge”.

LÄS MER: Inga skärpta restriktioner i Halland – än