Anders Åkvist, chefsläkare vid Region Halland, berättar att en del svar på coronatester inte har kommit fram på grund av uppstartsproblem.
Det finns inget klart svar på varför ett antal provsvar saknas. ”Det har varit en del uppstartsproblem” säger chefsläkare Anders Åkvist. Bild: Jari Välitalo

Svar på coronatest försvann – prov måste göras om

Förra veckan drog Region Halland igång med allmän provtagning för covid-19. Men ett problem har uppstått, några tester tappades bort och ett mindre antal hallänningar som lämnat prov har inte fått något svar.

ANNONS
|

Under förra veckan har betydligt fler coronatester gjorts än tidigare veckor. Tidigare kunde Region Halland genomföra omkring 1500 tester på en vecka, under bara de två första dagarna av den allmänna provtagning gjordes upp mot 400 tester. Chefsläkare Anders Åkvist tror att den siffran kommer öka ytterligare.

– Det finns tydliga tecken på att vi kommer se en ökning på hur många prover som genomförs, säger han.

Provsvar försvann

Men ett antal av de hallänningar som under onsdagen och torsdagen lämnade coronaprov har fortfarande inte fått svar och behöver nu lämna ett nytt prov. Vad som hänt med de försvunna provsvaren är det ingen som riktigt vet.

ANNONS

– Det var en del uppstartsproblem, framförallt under onsdagen. Det var dels hos laboratoriet och dels hos bussleverantören och man har jobbat intensivt för att rätta till det. Vi har förtroende för de åtgärder som de har vidtagit, säger Anders Åkvist.

Hur kunde det bli så?

– Det vet vi inte fullt ut, det tyder på att det fanns brister på några olika punkter, det är en lång kedja, säger han.

Nu uppmanar Region Halland att de som lämnade ett coronaprov under onsdagen eller torsdagen förra veckan och inte fått något svar gör om provet om de fortfarande uppvisar symptom.

Testerna har kunnat genomföras

De som vill testa sig för coronaviruset och inte är i behov av sjukvård kan själva boka en tid för provtagning. Då får personen hämta ett testkit och utföra testet på sig själv. Provet består av topsning i näsa och svalg samt ett salivprov. Något som hittills verkar ha fungerat bra.

– Vi ser att provtagningarna har blivit genomförda. Man gör en kontroll när man analyserar proven och det finns markörer för att se om provet har kunnat tas. Till exempel om man har skrapat så hårt som man behöver. Just det har inte varit något som stoppat i någon större utsträckning vilket tyder på att man har kunnat genomföra provtagningen, säger Åkvist.

ANNONS

Testerna finns att hämta på tolv olika platser fördelat i de halländska kommunerna. Kan man inte ta sig till en provtagningsplats kan testen skickas hem eller hämtas ut genom ett ombud. Svar på proven kommer inom två dygn.

LÄS MER:Så går det till när du testar dig för covid-19

ANNONS